hren

Iako naznaka projekta poticane stanogradnje, odnosno izgradnje POS-ovih stanova na području Kaštela još uvijek nema konkretno na terenu, Grad Kaštela provodi aktivnosti vezane uz tu temu. Aktivnosti se provode prema detaljnom planu utvrđenom od strane Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama - APN pa je tako u srijedu objavljen i javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz programa POS-a.

Javni poziv objavljen je kako bi se prikupili pisani zahtjev za kupnju stanova POS-a, sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, a pravo na podnošenje zahtjeva imaju građani, koji su državljani Republike Hrvatske, a koji imaju prebivalište na području Kaštela u trenutku podnošenja zahtjeva za kupnju stana. Rok za podnošenje zahtjeva je 5. ožujka ove godine.

No, kada će započeti izgradnja POS-ovih stanova u Kaštelima nitko još ne zna jer se Kaštela nisu našla na spisku gradova koje je prije godinu dana objavilo Ministarstvo graditeljstva, a na kojem se nalaze gradovi gdje će se POS-ovi stanovi graditi u ovoj godini.
Kaštela se, prema tadašnjem obrazloženju iz Ministarstva nisu našla na popisu jer su u „različitoj fazi pripreme“ od nekih susjednih gradova.
Ili jednostavnije rečeno, još uvijek nije riješeno pitanje vlasništva zemljišta na kojem su planirani POS-ovi stanovi.

Radi se o zemljištu, veličine približno 30 tisuća metara četvornih, na području Rudina gdje je osigurana većina komunalne infrastrukture, a uskoro se očekuje i uređenje kanalizacijske mreže. Zemljište je u većinskom vlasništvu države Hrvatske, a  nekadašnji ministar Goran Marić još 2018. godine, tijekom svog posjeta obećao ga je Kaštelanima ustupiti upravo za navedenu svrhu . Imovinsko pravne odnose, odnosno ustupanje zemljišta Gradu Kaštela uređuju Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te APN, ali postupak još nije dovršen.

I dok čekaju da se prijenos vlasništva  okonča, Grad Kaštela proveo je anketu o zainteresiranosti mladih obitelji, donio pojedine odluke pa tako i izmjene Odluke o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa POS-a.
U skladu s planiranim aktivnostima Grad je raspisao i ovaj javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova POS-a, koji u potpunosti, sa svim potrebnim podacima možete vidjeti OVDJE .

Potrebne obrasce možete preuzeti na linkovima u nastavku

OBRAZAC 1 - Zahtjev za kupnju stana
OBRAZAC 2 - Izjava o postojanju izvanbračne zajednice
OBRAZAC 3 - Izjava o vlasništvu, kuće, stana
OBRAZAC 4 - Izjava o stanovanju kod člana obitelji
OBRAZAC 5 - Izjava o prvom stjecanju nekretnine
OBRAZAC 6 - Izjava samohranog roditelja
OBRAZAC 7 - Izjava o privoli

 

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij