hren

Osim topline, novi tjedan donosi većinom suho vrijeme s dosta sunca.
Ušli smo u veljaču, posljednji mjesec klimatološke zime. Do službene objave, izračunali smo preliminarne klimatološke podatke za siječanj za nama.

Prosječna mjesečna temperatura zraka na DHMZ mjernoj postaji Split Marjan iznosila je 7,7°C, što znači da je mjesec bio gotovo savršeno temperaturno prosječan kada se usporedi s prosjekom 1961.-1990. Točnije bio je 0,1°C topliji. Ipak, kada ga usporedimo s novijim prosjekom, od 1991. do 2020., bio je 0,6°C hladniji od prosjeka. Uzimajući u obzir stariji prosjek, Split je zabilježio 20. mjesec za redom topliji od prosjeka. Spomenimo i da je siječanj 2021. u Splitu bio točno 2 stupnja hladniji nego lani, što je velike razlika.

 

U Splitu je palo 107,8 mm kiše, što je više od prosjeka. U prve dvije trećine klimatološke zime tako je palo 404,7 litara po kvadratnom metru, što je rekordna količina za prva dva mjeseca zime. Tako je ova zima na najboljem putu da u Splitu (i velikom dijelu Dalmacije) postane najkišovitija od početka službenih mjerenja. Za sada je najkišovitija ona iz 1969./70. kada je palo 447 mm.

Za većinu će prva tjedna prognoza ovogodišnje veljače biti optimistična. Općenito, oborina će biti vrlo malo, a temperature zraka bit će sve više. Svi dani bit će natprosječno topli, a najtoplije će biti krajem tjedna.

Danas će biti promjenjivo oblačno. Sunčanije na sjeveru Dalmaciji, a kiša će biti najčešća na dubrovačkom području. Drugdje tek povremena i slaba kiša. Vjetar slab, najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Utorak donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Malo kiše moguće je uglavnom još ujutro na jugu Dalmacije i na otocima. Puhat će slaba bura. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i suha. Tek navečer pokoje kapi može biti na krajnjem sjeveru Dalmacije. Ujutro je u Zagori moguća magla. Noću tiho, danju će zapuhati slabo jugo na moru. Danju malo toplije, većinom od 12 do 17°C.

Četvrtak će biti promjenjivo oblačan i suh. Ujutro umjereno, na moru ponegdje i pojačano jugo, oslabit će popodne. Zadržat će se toplo.

U petak djelomično sunčano i suho. Puhat će slab dnevni vjetar, a ujutro je u Zagori moguća magla. Toplo, većinom od 13 do čak 18°C.

Subota će biti djelomično sunčana i suha. Tijekom dana jačat će jugo koje će navečer na moru biti pojačano. Toplo, većinom od 13 do čak 18°C u najtoplijem dijelu dana.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, nedjelja donosi postupno naoblačenje, moguća je i kiša. Jugo jako, može popodne imati olujne udare. Bit će još malo toplije.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij