hren

U HRVATSKOJ DO SADA PRIKUPILI 1,3 MILIJUNA KUNA
Članovi Rotary kluba Kaštela uključili su se u humanitarnu akciju stipendiranja učenika srednjih škola na potresom pogođenom području „Rotary za budućnost“, kojom će se osigurati stipendije za 250 korisnika.

U ovoj akciji sudjeluje 50 Rotary klubova iz cijele Hrvatske, a među njima i regionalni klubovi iz Dalmacije, a uz Kaštela tu su i klubovi Split, Split-PLUS, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Brač, Hvar i Solin, čiji su se članovi odmah nakon potresa angažirali na prikupljanju i dostavi materijalne pomoći, a sada sudjeluju i u prikupljanju financijskih sredstava.

Do sada je prikupljeno oko 1,3 milijuna kuna, no kako Rotarijanci navode, to je tek početak jer se sredstva i dalje prikupljaju. Na potresom pogođenom području djeluje osam srednjih škola koje pohađa 2173 učenika, od kojih su mnogi zajedno s obiteljima, ostali bez krova nad glavom te će ove stipendije zasigurno biti od velike pomoći.

- U promišljanjima kako prikupljenim sredstvima pružiti brzu i konkretnu pomoć, koja je pravedno raspoređena na potresom pogođenom području obuhvaćajući i sela i gradove, kako pomoći obiteljima koje su najviše stradale, ali i osigurati preduvjete za dugoročni nastavak života ovih područja, odlučili smo se za stipendiranje srednjoškolaca , a mnogi od njih su zajedno s obiteljima ostali bez krova nad glavom. Projekt stipendiranja dugoročno može dati više informacija o stanju i potrebama pojedine obitelji,  te otvoriti mogućnost dodatnih prilika za pomaganje. Ova humanitarna akcija obuhvatit će 250 učenika -  rekao je dr. Hrvoje Kenfelj, guverner hrvatskog Rotary Distrikta 1913, naglasivši kako će, nakon vala dobrote u koji se uključila cijela Hrvatska, ova katastrofa imati i dugotrajne posljedice te stoga Rotary klubovi pridonose obnovi i kroz strateške, održive projekte koji trajno pomažu i osnažuju ljude ovog kraja, posebno akcijama usmjerenima na obnovu ne samo građevina i infrastrukture, nego prvenstveno života ljudi.

Treba kazati da uz osiguravanje stipendija srednjoškolcima, uz pomoć Rotary Internationala omogućit će se i sredstva za pojačavanje kapaciteta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije kroz nabavu medicinske opreme za procjenjivanje kakvoće i pročišćavanje vode obzirom da su su vodoopskrbni kapaciteti usred djelovanja potresa kontaminirani.

Ujedno, definirani su i kriteriji za dodjelu stipendija koji, uz cilj  dosizanja svih srednjoškolaca čiji su domovi potpuno ili značajno oštećeni, uzimaju u obzir i školski uspjeh, sudjelovanje na natjecanjima, te ostale specifičnosti svake potresom pogođene obitelji.

Foto:lider


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij