hren

KONFERENCIJA ZA MEDIJE KAŠTELANSKOG OGRANKA
Uređenje Ceste dr. Franje Tuđmana u četvrtak je bila tema tiskovne konferencije Domovinskog pokreta Kaštela na kojoj je uz Matu Šimundića, predsjednika ogranka sudjelovala i članica stranke Snježana Kuliš. Tom prilikom istaknuli su glavne probleme ove prometnice za koju navode da nemaopravdanja što je ova cesta začepljena arterija, a ne žila kucavica Grada.

- Umjesto da Cesta dr. Franje Tuđmana, glavna gradska ulica u Kaštelima, bude uređena sukladno kapacitetima prometa koji se njom svakodnevno odvija, ona je ostala na razini projektiranja i izgradnje kada je promet bio neusporedivo manji. Očigledno je kako na brojnim mjestima ove ceste nedostaju nogostupi, kružni tokovi i prikladne autobusne postaje – kazao je Šimundić navodeći i kako se stalno povećava prometa kroz grad Kaštela, a posebno tijekom ljetnih mjeseci i prema zračnoj luci.

Šimundić navodi kako je istina da je dio tranzitnog prometa riješen otvaranjem za promet brze ceste, ali da i dalje ostaje problem stare kaštelanske ceste koja se koristi ne samo za gradski, nego i za tranzitni promet. Stoga navode što treba urediti na odgovarajući način jer je Cesta dr. Franje Tuđmana danas uklopljena u gradska naselja i ona je de facto gradska ulica te da treba, kako je kazao, biti uređena u skladu s potrebama stanovništva.

- Mnogo je toga što se treba urediti, ponajprije treba izgraditi kružni tok, odnosno rotor na križanju kod Lidla u Kaštel Sućurcu. Čuli smo gradonačelnika, kako je struka rekla da je kružni tok na tom mjestu neizvediv. Voljeli bismo vidjeti studiju koja to dokazuje, jer ovako ostaje dojam da je ta izjava dana napamet – kazao je Šimundić koji je na novinarsko pitanje o tome je li im prihvatljivo postavljanje semafora na tom dijelu, s obzirom da je gradonačelnik to i najavio kada je govorio da struka nije za rotor, kazavši kako je i to rješenje, ali da najprije žele vidjeti studiju o izvedivosti ili neizvedivosti rotora.

Šimundić uz to navodi kako je nužno postavljanje semafora na križanju Ceste dr. Franje Tuđmana i ulice Put svetog Lovre od Ostroga u Kaštel Lukšiću.

- Pješački prijelaz i semafor južno od škole smatramo tek privremenim rješenjem te je nužno uređenje spomenutog križanja jer je ovo jedan od glavnih, ako ne i glavni spoj brze ceste i Ceste dr. Franje Tuđmana – ispričao je Šimundić govoreći o ovom križanju koje se spominjalo i na pretposljednjem vijeću kada je rečeno da je to još jedan gradski projekt koji čeka uređenje.

Iz kaštelanskog Domovinskog pokreta su se osvrnuli i na izgradnju nogostupa od Škabrnjske ulice prema zračnoj luci i od Kaštel Sućurca prema Solinu. Kako su kazali, premda za dio ceste od Škabrnjske ulice prema zapadu Grad nije mjerodavan, gradska bi se vlast trebala zauzeti da se to uredi na prikladan način jer ovdje nije samo u pitanju uređenje prometa, nego i problem sigurnosti pješaka, osobito djece. Ujedno, smatraju važnim i postavljanje nadstrešnica na svim autobusnim stajalištima kroz Kaštela, jer upravo stajalište u smjeru Splita u Kaštel Lukšiću, gdje je odmah pored i održana ova presica, je bez nadstrešnice.

- Sve su ovo konkretne, razumne i dobre stvari koje Grad Kaštela može i mora napraviti, a kad Domovinski pokret bude u prilici odlučivati o ovome, sve će poduzeti da se to i ostvari – zaključio je Šimundić.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij