hren

NEMA VLADAVINE MAŠKARA
Osim što je promijenio način života građana, Covid-19 promijenio je i političku sliku Kaštela na početku godine. Nakon nekoliko desetljeća, po prvi put, maškare nisu preuzele vlast u gradu, a ako je suditi prema najavama i neće.

Iako je druga polovica siječnja u godinama ranije bila rezervirana za početak maškaranog ludovanja, a sve tri kaštelanske krnjevalske udruge započele bi s pripremama za tri gradska krnjevala, zbog epidemioloških mjera ove godine još ni konačne odluke o eventualnim događanjima nisu donesene, a pokladni utorak, kada maškarana događanja inače završavaju, već je 16. veljače.

Epidemiološke mjere ne dozvoljavaju okupljanja s većim brojem sudionika, potrebno je održavati distancu, kao i nositi zaštitne maske.

No, u sva tri krnjevalska društva KKU Poklade, KU Polantana i KPU Kampanel, ipak nisu potpuno odustali od svih događanja, a to se prvenstveno odnosi na paljenje krnje, jer je to jednostavno, kako kažu, tradicija.

U najstarijim kaštelanskim maškarama KKU Poklade iz Donjih Kaštela nadaju se da će početkom veljače epidemiološke mjere ponešto popustiti, no ako do toga ne dođe, odlučuju o mogućnosti da ipak organiziraju čitanje presude i izvršavanje kazne za krnju, naravno, bez značajnijeg broja sudionika.  No, njihova točna odluka znat će se početkom narednog mjeseca.

Slično razmišljaju i u KPU Kampanel iz Kaštel Sućurca, koji bi na određeni način željeli zadržati tradiciju, koju do sada nikada nisu omele ni prirodne nepogode. I oni će odluku o svemu donijeti početkom veljače.

Kambelovčani iz KU Polantana također su još uvijek „na iglicama“, a kod njih je situacija još kompliciranija, jer se nekoliko članova, na kojima leži dobar dio organizacije, nalazi u samoizolaciji.

Treba napomenuti da Dičji krnjeval KKU Poklade, najstariji dječji krnjeval u Hrvatskoj, ove godine slavi 40 godina postojanja. Stariji članovi udruge odlučili su svakako to obilježiti i to jednom milenijskom fotografijom najmlađih maškara, no do toga će doći čim epidemiološke mjere dozvole, odnosno u odgovarajuće vrijeme tijekom ove kalendarske godine.

I tako, što se tiče maškaranih događanja još se ništa ne zna, ali zna se da će ključevi grada očito ostati u rukama aktualne gradske vlasti. Za neke dobra, a za druge loša vijest, a nezadovoljnici za eventualnu promjenu vlasti ipak će morati pričekati lokalne izbore za nekoliko mjeseci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij