Svečanim programom danas je i službeno otvoren novi suvremeni vrtić „Leptirić“ u Planom koji može primiti 80 djece i to u tri skupine od čega dvije cjelodnevne po 20 djece te još jednu posebnu skupinu za djecu s teškoćama, što je prva takva skupina na trogirskom području.

Vrtić „Leptirić“ površine je gotovo 800 metara kvadratnih te je opremljen najmodernijom didaktičkom, edukativnom i razvojnom opremom. Osim dvije velike prostorije, u njemu se smjestila i sportska dvorana s najnaprednijim elementima za fizički i motorički razvoj djece, također jedina takva u mreži dječjih vrtića Grada Trogira. Unutar objekta su i uredski prostori za upravu DV „Trogir“ te će se dio djelatnika iz DV „Maslina“ na Čiovu uskoro preseliti ovdje.

- Otvaranjem ovog našeg novog vrtića u Planom smo uvelike pridonijeli kulturi i kvaliteti našeg predškolskog odgoja, odnosno struke u gradu Trogiru. Presretna sam i prezadovoljna što se sve privelo kraju, jako je lijep objekt i u skladu je sa svim europskim standardima. Velike čestitke osnivaču, gradu Trogiru koji je prepoznao potrebe za ovakvim kapacitetima za dječjim sadržajima, definitivno se po ovome vidi koliko se vjeruje u budućnost grada i naše djece – kazala je Lovorka Buotić ravnateljica DV Trogir i s ponosom istaknula kako se u sklopu vrtića otvara skupina za rad s djecom s posebnim potrebama.

- To je nešto što će uvelike pridonijeti kvaliteti našeg Grada, naše usluge. Ujedno, nameće se potreba za stručnom podrškom, za rad edukacijskog rehabilitatora, odnosno za radom odgajatelja koji imaju edukaciju na tom polju i to je definitivno smjer u kojem se dalje trebamo razvijati- zaključila je Buotić.

U novi vrtić na Planom uloženo je 4,6 milijuna kuna od čega je 85 posto sredstava povučeno iz europskih fondova, dok ostalih 15 posto sufinancirao grad Trogir.S novim objektom u Trogiru će biti riješene ne samo trenutne, nego i dugoročne potrebe za vrtićkim kapacitetima. Ukupno je to porast s 450 na oko 530 vrtićkih mjesta.

- Moram reći da smo u jednom vrlo kratkom i rekordnom roku realizirali ovaj vrtić, tri godine od odobrenja. Ovim smo riješili prostor za još 80-ak djece i moram reći da sam posebno ponosan i zadovoljan, jer je nakon otvaranja mosta ovo najveći projekt koji smo realizirali u ovom mandatu i sigurno nije mala stvar otvoriti dva vrtića u roku šest mjeseci. Ovo velika stvar na koju možemo biti ponosni, ulaganje u predškolski odgoj nam je bio prioritet, a smanjili smo i cijene vrtića i izvršili energetske obnove vrtića Maslačak i Maslina. Isto tako putem EU fondova uveli projekt „Dječji vrtić prijatelj obitelji“ kojeg ćemo vjerujem i uspješno nastaviti i danas nam je ovo otvaranje vrtića kruna rada – kazao je Ante Bilić gradonačelnik Trogira.

Uz gradonačelnika Trogira Antu Bilića i ravnateljicu DV Trogir Lovorku Buotić na današnjem otvaranju vrtića je sudjelovala i Sonja Novak Mijić predsjednica Upravnog vijeća DV Trogir koja je kazala da je važno da svako predškolsko dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

- Proširenje kapaciteta dječjeg vrtića je zaista bilo nužno jer nam je važno da svako dijete nađe svoje mjesto u vrtiću. I naravno ne radimo samo na kvantiteti, jako puno ulažemo u kvalitetu vrtića. Uključeni smo u europske projekt, prije svega tu se radi o produženju boravaka djece, a osim toga ovaj projekt je pri kraju, pa već apliciramo za novi u kojem ćemo imati tematske vrtiće i slično – kazala je Novak Mijić.

U ovom novom vrtiću će svoje mjesto naći i djeca koja žive u Planom, a koja administrativno pripadaju Kaštelima. Naime, odlukom kaštelanskog Gradskog vijeća boravak u ovom vrtiću za tu djecu će sufinancirati Grad Kaštela.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij