hren

U PROSTORIJAMA UDRUGE SVETI JERONIM U GOMILICI
Projekt pod nazivom Aktivna i kvalitetna starost namijenjen umirovljenicima, kako je i najavljeno, počeo se provoditi u prosincu kroz besplatne radionice koje se nastavljaju i tijekom siječnja. Riječ je o projektu čija je svrha unapređenje zdravlja, očuvanje funkcionalne i radne sposobnosti, osjećaja vrijednosti, smanjene usamljenosti, međugeneracijske suradnje te društvenog sudjelovanja.

- Unatoč lošem vremenu i strogim epidemiološkim ograničenjima uzrokovanih covid 19 virusom, aktivnosti projekta Aktivna i kvalitetna starost, s ciljem jačanja socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života umirovljenika počele su prema najavljenom planu, međutim u jako malom broju korisnika. Sudjelovalo je svega  četiri do pet umirovljenika po radionici s obzirom da je i broj ograničen prema epidemiološkim mjerama – kazala nam je voditeljica projekta za područje Kaštela Bernarda Janković koja djeluje u udruzi Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice.

Uz udrugu Sveti Jeronim  partneri projekta su udruga umirovljenika Lažani, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, udruge maslinara Kaštela Mastrinka i Vita plus, udruge za palijativnu skrb te gradovi Split, Kaštela i Solin. Nositelj projekta je udruga Mi Split.

Tijekom prosinca u Splitu, Solinu i Kaštelima održano je 26 aktivnosti, program socijalizacije, čitaonice, predavanja i savjetovanja patronažne sestre o očuvanju i zaštiti zdravlja, medicinske i rekreativne gimnastike koja se prema mjerama stožera odvija do daljnjega više kao savjetodavne i pokazne vježbe te se s korisnicima kroz razgovor ustanovi kakve tko ima zdravstvene tegobe, potom kreativne radionice izrade božićnih ukrasa te izložba dječjih radova povodom blagdana.

 – Veseli nas što se umirovljenici aktivno uključuju, nadamo se da će unatoč ograničenjima broja korisnika, uz korištenje maski i poštujući mjere distance nastaviti biti aktivni i motivirati svoje prijatelje umirovljenike da se uključe – kazala je Janković.

U siječnju se radionice nastavljaju, tako će u Kaštel Gomilici u udruzi Sveti Jeronim prva na rasporedu biti 19. siječnja u 9.30 sati i to savjetodavne pokazne vježbe kroz rekreaciju koja je planirana i 26. siječnja. Ujedno će biti i radionice socijalizacije i to 21. i 28. siječnja od 9 sati.

- Napominjemo da je sudjelovanje potrebno najaviti kako bi se osigurali adekvatni uvjeti rada u skladu s epidemiološkim smjernicama – kazala je Janković i dodala da se o radionicama informirati može i na stranicama  www.seniori.hr.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij