hren

I KAŠTELANSKI KUHARI KUŽINAVAJU ZA NASTRADALE
Jedna od glavnih medijskih tema jučer i danas tema je pripremanja toplih obroka za stradalnike, volontere i pripadnike različitih službi u Petrinji, Sisku i Glini. Kako je najavljeno, od ponedjeljka državne službe uvode, kako kažu, organizirani segment pripreme toplih obroka. No, da netko ne pomisli da do sada nije bilo kuhanih obroka za sve navedene, samo kažimo da već dvanaest dana cijele brigade hrvatskih kuhara i chefova sve vrijedno opskrbljuju velikim količinama toplih obroka.

Među vrijednim kuharima, koji su samo nekoliko sati nakon potresa, doslovno se ujedinili putem Facebooka i drugih društvenih mreža, različitih inicijativa i akcija, značajan je broj i Kaštelana.
Restorani diljem Dalmacije, u kojima rade kaštelanski kuhari uglavnom su zatvoreni ili rade tek za dostavu, no chefovi većine njih, ovih su dana odradili težak posao.

- Dragi naši, ovo što znamo to i radimo, kuhamo! Za sve žrtve potresa dat ćemo sve od sebe kako bi im pomogli – bila je jedna od objava onog nesretnog utorka, koju su kuhari objavili na Facebooku. Kako su najavili, tako su ovih dana i radili, kuhali i pomagali, bez zadrške.

Otkriti tko je sve od kaštelanskih kuhara dao svoj doprinos u pomoći stanovnicima potresom pogođenog područja nije bilo moguće pa ovom prilikom spominjemo tek dio njih za čije smo aktivnosti doznali od poznanika, prijatelja, na društvenim mrežama.

Jedan od njih je Antonio Topčić koji se odmah uključio u kuhanje hrane u Kaštelima i Splitu, koja je gotova odvezena dva puta na Baniju.

 - Bili smo na Baniji odmah drugi dan nakon potresa i prvi dan u ovoj godini, s više od 1500 porcija fažola, kupusa, gulaša i sličnih jela. Kuhalo se na više adresa, a ja sam s kolegama kuhao u Kaštelima. Moram reći da smo sve planirano uspjeli odraditi uz pomoć donacija, kao i prijatelja te vlasnika restorana, koji su nam ustupili svoje prostore te pomogli na razne načine. Hranu smo gore podijelili potrebitima – bio je, poput mnogih naši sugovornika u priči o Kaštelanima velikog srca, škrt na riječima Antonio.

Kako se u Petrinji, Sisku i Glini iz dana u dan sve uspješnije organiziralo pripremanje hrane na licu mjesta, donošenje gotove hrane iz drugih dijelova Hrvatske više nije bilo potrebno, no svi oni koji su sudjelovali u dopremanju hrane, nisu time prestali s pomaganjem potrebitima.
Pa tako moramo spomenuti i konobu Rudine, odakle se, u suradnji s kaštelanskim restoranima Nautilus i Baletna škola, koji su sve svoje snage uključili za organiziranu pomoć unesrećenima, a uz pomoć različitih donatora,, osim hrane na ugrožena područja odvozio i drugi potreban materijal. I još se odvozi.

A u fotografijama i tekstovima sa samog terena u Petrinji i Glini, među onima koji pripremaju hranu za tisuće ljudi, ovih nam se dana smiješe umorna lica Antuna Niševića, kuhara koji je nezaobilazan na svim gastro događanjima u Kaštelima, Jure Patrlja, Duje Pisca.
U ovoj priči moramo spomenuti i Tonča Zekića, koji je dao obol ovom humanitarnom kuhanju, kao i Soniboja Grgina koji je dio ekipe koja u Splitu danima priprema jela, od kojih prihod odlazi za pomoć nastradalima.

I dok se ovih dana medijski tekstovi sve češće osvrću na pitanje je li sustav odradio posao na vrijeme i kako treba, mnogi će zaključiti, ako i nije, to se na terenu i nije posebno osjetilo. Jer veliki dio posla do sada su odradili dobri ljudi velikog srca, a među njima i kuhari, podržani donacijama brojnih građana. Kuhari koji u svaku teču i sa svakim zrnom soli, u svoja jela unose ono što svima najviše treba, ljubav i humanost.

 

Foto: Facebook, Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij