hren

SJEDNICA VLADE
“Danas je točno tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život. Ovaj potres nakon onoga u zagrebu u ožujku prouzročio je ogromnu štetu na velikom području i osjetio se u velikom dijelu Hrvatske, ali i susjednih zemalja”, kazao je premijer u svom uvodnom obraćanju te podom istaknuo što je Vlada sve napravila dosad za potresom pogođena područja. Još jednom je izrazio sućut obiteljima preminulih u potresu, javlja N1.

“Ozlijeđeno je 24 osoba, 18 je na bolničkom liječenju, 6 je otpušteno. Ozlijeđena su 4 vatrogasca. Prema podacima Seizmološke službe tlo se i dalje trese. Zabilježen je velik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da trebamo biti u strahu, ali svi trebamo biti na oprezu”, dodao je premijer.

“Vlada i sve službe reagirali su promptno”

“Vlada i sve službe reagirali su promptno. Razgovarali smo s gradonačelnikom, pogledali smo kakva je situacija na terenu”, istaknuo je Plenković referirajući se na potres od prošlog ponedjeljka. Dodao je kako su i nakon potresa u utorak svi smjesta otišli u pogođena područja. Zahvalio je sugrađanima, volonterima, brojnima koji su se angažirali da pomognu.

Istaknuo je i kako su na terenu brojni statičari inženjeri te kako su se i brojne firme odazvale i pomogle. Zahvalio se i brojnim prijateljima u drugim državama koji su pomogli.

“Na prošloj sjednici smo donijeli niz mjera interventnog karaktera. Uvjeren sam da je ovo samo hitni signal bio. Mi ćemo kao država dati pomoć i manjim gradovima, mjestima. Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji i zato sam i razgovarao osobno s gradonačelnikom Dumbovićem. Razumijem njegovu zabrinutost, teške okolnosti u kojima ga je zatekla ovako velika katastrofa. Ali on zna da smo uz njega i građane Petrinje. Prema tome, bit će još potpore i podrške gradu Petrinji kao što je to i bilo i u ovoj prvo interventnoj mjeri”, poručio je Plenković.

“Puno smo učinili na području zdravstva u Sisku i Petrinji, pokazali smo učinkovitost i brzinu. Beroš nas je izvijestio da je dio zgrade ipak na kraju ocijenjen takvim da se u njima može boraviti. Sisačka bolnica će ipak moći primiti 50-ak pacijenata”, kazao je također.

“Vlada je trenutno suočena s dvije objektivno velike krize”

Premijer se zahvalio građanima koji su uplatili novac u državni proračun.

“Vlada je trenutno suočena s dvije objektivno velike krize. Mi smo odlučili danas, vidjet ćete to kada dođe na red ova odluka pod točko 2, ne samo proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije i dijelovima Zagrebačke županije i Karlovačke, gdje se potres dogodio jer smo u proteklih nekoliko dana dobili dovoljno informacija o štetama i posljedicama’,  nego oformiti i kroz tu strukturu Zakona o sustavu civilne zaštite poseban stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved”, kazao je premijer.

“Mi proglašavamo katastrofu danas jer smo dobili informacije s terena o razmjerima šteta koje su se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima. Iskrena zahvala još jednom svima, koji su bili na terenu”, zaključio je premijer u svom uvodnom obraćanju, prenosi N1.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij