hren

Za godinu koja upravo odlazi, mnogi su kazali „ ne ponovila se“. Razlog tome je u činjenici da su, zbog pandemije koronavirusa, mnogi morali mijenjati način života i životne prioritete, s naglaskom na život sa strahom, dok su bližnji gubili bitke s bolešću, ali i u činjenici da je Hrvatska ove godine bila suočena s nizom tragičnih događaja, u kojima se život ljudima mijenjao iz korijena.

Potresi, poplave, požari, teške posljedice vremenskih nepogoda... tek je dio onoga što je u Hrvatskoj zabilježeno u 2020. godini, a kad tome pridodamo sve ono što je korona donijela sa sobom, u pravu su oni koji bi ovu godinu željeli što prije zaboraviti.

Sve ono što se događalo u svijetu i Hrvatskoj osjetilo se i u Kaštelima, u nekim segmentima više, u nekima manje, ali ni Kaštelani nisu ostali pošteđeni.

Lockdown, civilna zaštita, statistika oboljelih, on line nastava, gubici u gospodarstvu, potpore, strah od 5G mreže, antivakseri, 50 posto ostvarenih noćenja... sve su to bili pojmovi koje smo tijekom protekle godine redovno slušali i među Kaštelanima, a koji su često preuzimali primat među temama koje Kaštelani najviše vole analizirati, a to su politika te fetivi i doseljeni.

No, ipak nije se odustalo ni i od tih omiljenih tema jer „materijala“ nikada ne nedostaje, a ova godina prošla je na državnoj razini s nekoliko izbora, kako onih unutar najveće političke stranke, tako i izbora za predsjednika te onih za novi sastav Sabora i Vlade. Kaštelani su i u tim izborima dali svoj značajan obol.

Što se tiče gradske političke scene zabilježili smo ostavku predsjednika SDP-a Dražena Đakovića te u nedostatku različitih desnih opcija,  formiranje kaštelanskih ogranaka Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista. I u lokalnom HDZ-u, iako ga i dalje vodi Ivan Udovičić, također je došlo do nekih promjena, malih, ali su ipak promjene.

dok je u strankama bilo određenih promjena, u radu Gradskog vijeća ih nije bilo. Bez previše rasprava, u traženju oporbe, većina za, dio suzdržanih i dio protiv, uglavnom po poslovičnoj shemi.

Podjele na fetive i doseljene, unatoč svemu, nisu ni ove godine izgubile na važnosti, ali očito je da fetivi blago gube u toj virtualnoj bitci jer broj novodoseljenih u Kaštela sve je veći pa je slogan ovogodišnje proslave Dana grada „Kaštela – grad po mjeri čovjeka“ možda bio i opravdan.

A da bi svi ti novodoseljeni, kao i oni doseljeni prije nekoliko desetljeća te fetivi, imali sve uvjete za dobar život i Kaštela bila grad „po mjeri čovjeka“, napokon se na veliko pokrenuo projekt aglomeracije Kaštela - Trogir, u kojem će građani Kaštela u 21. stoljeću dobiti kanalizaciju, a dio njih i pitku vodu.

Kaštela će, prema najavama, u sljedećih nekoliko godina, biti jedno veliko gradilište, a kako će sve izgledati vidjeli smo u ovoj probnoj godini. Bageri, zemlja, beton, prašina, dvostruko duže trajanje radova od najavljenog... No zato ćemo uskoro imati novu luku i obalu u Starom,  infrastrukturu na plaži Glavica, pješačke nathodnike na magistrali, uređenu cestu na zapadu i istoku grada, obnovljenu vilu Niku. Već imamo uređen obalni zid u Štafiliću, a kako su nam prezentirali, za nekoliko godina imat ćemo i najljepše rive u Novom i Sućurcu. Naravno, za našu dicu, iako to nitko zadnje vrijeme ne spominje.

I dok s jedne strane razmišljamo o našoj dici, s druge strane redovno im uništavamo prirodu i zrak koji bi trebali disati. Uništavamo na razne načine, a jedni od najomiljenijih su nam ilegalna odlagališta,

Umjesto istraživanja na području Siculi, Trsteniku ili kod Sv. Ivana, budući arheolozi imat će pune ruke posla u istraživanju „čudnih nakupina“ diljem Kaštela.

Da ipak sve ne bude baš tako, ove se godine najviše pobrinula tvrtka Zeleno i modro. Promijenili su ponešto izgled Kaštela, iako i oni često gube bitku s građanima.

Vlastiti spremnici za smeće svim stanovnicima, novi način odvoza otpada, a u skladu s tim i novi računi, uređeni parkinzi gdje se Kaštelani još navikavaju na parking aparate i ceduljice s ciframa koje im stižu na kućne adrese, neke su od novosti iz ove komunalne tvrtke. Najveća novost ipak je bila formiranje zimske službe i naprosto će biti šteta ako vremenske prilike ne omoguće da tu službu možemo vidjeti na djelu.

Ove godine vremenske prilike bile su takve da su najviše posla ipak imale žurne službe, boreći se često da ne postanemo nova Venecija ili  pazeći, uz pomoć bure,  da broj stabala uvijek bude optimalan. Kaštelanske žurne službe, posebno vatrogasci, i ove su godine bili naši heroji, u borbi protiv požara, poplava,  na brzim intervencijama.

Oni nama daju mnogo, mi njima mnogo manje, ali smo ih ove godine ipak počastili s ponekim novim vozilom, a gorskim spašavateljima koji su više puta organizirali potrage za onima koji Kozjak shvate kao šalu, pomogli smo da napokon dobiju i svoj prostor.

Hitna pomoć i dalje se rasteže, posebno u ljudstvu, kako bi u svakom trenutku bili na usluzi, posebno onima koji  su zaključili da imaju fibru, ali im toplomjer nešto ne valja pa su službeno došli potvrditi zaključak.

Uz vatrogasce, HGSS i hitnu pomoć, posla je imala i policija, iako je zaključeno da su Kaštela siguran grad i da nisu „grad slučaj“ kako ih se često prezentira. Jer ako zanemarimo vatreni obračun u Kambelovcu, vršnjačko nasilje prezentirano na društvenim mrežama te jednog pedofila, sve drugo, bez sarkazma,  bilo je „ u granicama“ hrvatskog i višegodišnjeg prosjeka.

A da bi crne kronike bilo manje, važno je ljude zainteresirati za bavljenjem nečim kreativnijim, poput naših kulturnjaka i umjetnika , koji su unatoč manjem obimu Kaštelanskog ljeta, otkazanom Kreativnom proljeću i adventskim događanjima, cijelo vrijeme stvarali. Dijelom direktno, a dijelom virtualno, al kulture i umjetnosti nije nedostajalo, kao ni sporta i sportskih uspjeha.

Za one koji nisu niti sportski niti umjetnički tipovi, Kaštela uvijek nude mogućnosti bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom te maslinarstvom. Vinari i maslinari ovu su godinu zaključili polovično, grožđa je bilo, ali ne i dovoljan broj konzumenata, dok je urod maslina podbacio pa se boca ulja više stalno traži.

Manje konzumenata vina bilo je iz razloga manjeg broja turista zbog koronavirusa. A uvjeti za turizam ove su godine u Kaštelima bili odlični, vrijeme idealno, a more uglavnom čisto. Čistoća mora pojedince je koštala, ali većini je donijela dobitak.

U godini koja je na izmaku shvatili smo da Hrvatske željeznice ne znaju gdje su Kaštela, sve dok se ne dogodi neka nesreća na pružnim prijelazima.  U zračnom prijevozu dobru znaju da se nalaze u Kaštelima, no to im nije pomoglo da ove godine zabilježe optimalan broj putnika i tu je korona učinila svoje.

Putnički prijevoz autobusima uglavnom je služio učenicima i studentima, koji su ga s radošću koristili, u bliskim dodirima sa simpatičnim i manje simpatičnim vršnjacima te u sigurnoj zoni u kojoj nije moguće dobiti bilo kakvu infekciju pa tako ni Covid.

Kaštelanski taksisti ove su godine imali nešto manje problema nego ranije, ali mira opet nije bilo, a nije ga bilo ni na raspravi o tunelu kroz Kozjak. Kaštelanski građani oštro su rekli „ne“ planovima nadležnih za novu prometnicu, no pitanje je jesu li nadležni to čuli.

Dug je popis onoga što smo u Kaštelima zabilježili tijekom proteklih 12 mjeseci i nabrojiti sve jednostavno je nemoguće.

No iz dana u dan i dalje ćemo vas redovno informirati o svemu što se zbiva u gradu podno Kozjaka. I ne zaboravite, nije glasnik kriv za  vijesti koje donosi, on je ipak samo glasnik.

Nek vam nova godina bude sretnije od stare!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij