KONFERENCIJA ZA MEDIJE DOMOVINSKOG POKRETA KAŠTELA
Priča o ponovnom potapanju carske jahte Istranka u Kaštelanski zaljev ponovno se aktualizirala te je tim povodom kaštelanski ogranak Domovinskog pokreta u subotu organizirao konferenciju za medije na rivi u Kaštel Sućurcu kako bi još jednom ukazali da jedan brod s takvom poviješću treba restaurirati kako bi bio turistička atrakcija usidrena u Kaštelima umjesto da je potopljen na dnu mora.

Na konferenciji su uz Matu Šimundića, predsjednik Domovinskog pokreta Kaštela sudjelovali i potpredsjednica ogranka Zrinka Matković Viculin i Snježana Kuliš članica stranke.

- Tražimo od mjerodavnih, odnosno Ministarstva kulture, ali i od lokalnih vlasti, od grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije, da ovaj brod prepozna kao izvrsnu priliku za obogaćivanje kulturnog i turističkog sadržaja grada Kaštela. Htjeli bismo da se ovaj brod restaurira i usidri u Kaštelima, da bude još jedan živi znak naše kulturne baštine i dobar primjer kako se kultura i turizam mogu spojiti u lijepu i zanimljivu „priču” – kazao je Šimundić

Prema riječima Šimundića, ovakvim se projektom lako mogu povući novčana sredstva europskih fondova te da bi bez obzira na teška vremena u kojima živimo, već sada treba misliti na budući razvoj grada i na novu kulturnu i turističku ponudu, da spremni dočekamo bolja vremena.

- Moja ideja je da se Kaštela preko svojih saborskih zastupnika založe da se brod restaurira i usidri u Kaštelima. Kada bi ga se restauriralo da izgleda kao u carska vremena bio bi on velika turistička atrakcija, a ujedno bi turistima mogli ponuditi dodatni sadržaj – kazao je Šimundić, a Matković Viculin je dodala da bi to mogla biti i lijepa prilika za školske izlete gdje bi nastavnici iz cijele Hrvatske s učenicima mogli doći u posjet i u obilazak broda kojima svoju povijest.

Naime, potopljena austrougarska carska jahta Istranka, hrvatsko kulturno dobro,predstavlja posljednju materijalnu poveznicu hrvatske pomorske tradicije s nekadašnjom Austro–Ugarskom Monarhijom. Na njoj su se prije početka Prvog svjetskog rata sastali njemački car Vilim II. i austrougarski car Franjo Josip I. Na ovom je brodu prvi put na Jadranu upotrijebljena bežična radiotelegrafija, a brod pamti i prijevoz posmrtnih ostataka prijestolonasljednika Ferdinanda i supruge mu Sofije iz Metkovića do Trsta.

- Nakon raznih zgoda i nezgoda brod je od vojnog plovila preko plovila-restorana na kraju završio na dnu splitske Sjeverne luke. Prvi pokušaj vađenja broda dogodio se 2014. godine, na stotu obljetnicu početka Prvog svjetskog rata. No, zbog nebrige brod je ponovno godine 2019. potonuo. Tada, u izbornoj godini, kreće pompozna akcija ponovnog vađenja broda, najava njegove restauracije i vraćanja carskog sjaja. Međutim, prošli su izbori, ugasile su se i kamere. A kako saznajemo, Istranka je prije nekog vremena, u potpunoj tišini, ponovno potopljena. Treće potapanje, ovaj put daleko od kamera i javnosti. Opravdanje nadležnih je kako nema novca za obnovu. Na ispitu su pali i Ministarstvo kulture koje je samodopadno najavljivalo restauraciju i Splitsko-dalmatinska županija koja je prije izbora obećavala novce za otkup i revitalizaciju broda – ispričao je Šimundić i dodao da je u isto vrijeme nekoliko stotina kilometara sjevernije u obnovu jednog drugog broda utrošeno na desetke milijuna eura, što novca iz državnog proračuna, što novca iz europskih fondova.

- Galeb, brod komunističkog diktatora, zasjat će u punom sjaju kao spomenik, za hrvatski narod, krvavom vremenu, dok Istranka, brod dobrog cara i kralja Franje Josipa, leži na dnu Kaštelanskog zaljeva – zaključio je Šimundić.        

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada