KAKO PLANINARI PODNOSE LOCKDOWN
Posljednjih osam mjeseci živimo život s koronavirusom koji je doveo  do promijene svakodnevnih navika i potreba. U trenu smo ostali bez nečeg što je prirodno, poput rukovanja, zagrljaja, bezbrižnog druženja, a od zdravih navika najvažnija je dezinfekcija i nošenje maski. Kako su se planinari snašli u situaciji gdje su njihove dojučerašnje brojne zdrave aktivnosti koje pridonose boljem načinu života stopirane ili su u fazi mirovanja.

- Došla su neka čudna vremena. Vremena u kojima pozitivno postaje negativno, a negativno pozitivno. Vremena kada sport i rekreacija nisu više izvor zdravlja već izvor zaraze, bar tako tvrde. U tim i takvim vremenima, planinarenje, kao najiskonskiji oblik rekreacije i opuštanja, mijenja svoj oblik, a samim tim i planinarska društva se prilagođavaju novonastaloj situaciji, bar pokušavaju, jer teško se prilagoditi spoznaji da nešto što je oduvijek bilo prirodno i prihvatljivo postaje neprihvatljivo – kazala nam je Selma Katunarić iz HPD-a Malačka Donja Kaštela i dodala da je planinarenje sve suprotno od novog normalnog.

- Planinareći odlazite na jedan ili nekoliko dana, uglavnom povlačite relativno težak ruksak, fizički umor postepeno vam izbija sve misli iz glave. U isto vrijeme, mobilna komunikacija i Internet obično ili nisu dostupni ili je cilj ignorirati ih čim više te samim tim zaboravljate sve svoje probleme, nedovršeni posao i slično. Zapravo sve se pretvara u jedini cilj u totalnoj izolaciji provesti što tiši dan pod motom razmišljajte čim manje, idite čim više – priča Katunarić.

Pojasnila je što je to što planinarenje čini zanimljivim i posebnim te koji su razlozi da kad jednom osvojite vrh želite to ponoviti.

- Dobro je biti članom planinarskog društva i učiti planinariti, snalaziti se u prirodi. Dragocjeno je to iskustvo koje dobro dođe upravo u ovako teškim trenucima. Osamostalite se i spremni ste družiti se i sa samim sobom. Planinarenje oblik rekreacije koji otkriva koliko ste spremni provesti vrijeme u druženju sa samim sobom. Istina, izlet sa svojim fizičkim poteškoćama i određenom, meditirajućom i ritmičnom monotonošću, poput daha svježeg zraka i nečeg stvarnoga, približava vas sebi i uči družiti sa samim sobom. Na kraju krajeva sva ta ljepota mora se zaraditi trudom i s malo napora. I sav trud i napor itekako vrijedi. Nije za ništa što je visoko stubište vodilo do nekih hramova, a ljudi su morali prvo proći te visoke uspone prije nego što su primili blagoslov ili zapalili svijeću – ističe Katunarić.

No, u cijeloj ovoj situaciji, kako je kazala Katunarić, još su se više povezali s lokalnom zajednicom, odnosno Gradom Kaštela čije vodstvo podržava rad društva i sva nastojanja da se čim više sugrađana pridruži nekom od kaštelanskih planinarskih društava koja se ponose svojom tradicijom.

- Zbog te sinergije, Grad je od Hrvatskog planinarskog saveza dobio posebno priznanje i zahvalu za promicanje planinarstva. Slijedom toga, ove godine pokrenuta je suradnja s kaštelanskim vrtićima, a po okončanju epidemioloških mjera nadamo se proširenju suradnje i na osnovne škole – istaknula je Katunarić i ispričala koji su im planovi.

Zbog loše epidemiološke situacije prvi put u 20 godina nije održan tradicionalni memorijalni skup planinara Ivica Plazoić u Masnoj luci, Blidinje, Otkazani su i svi drugi tradicionalni susreti i druženja s drugim planinarskim društvima. Kako su njihova druženja stavljena na „pauzu“, planinari HPD-a Malačka su je iskoristili za uređenja doma i njegova okoliša.

- Obojana je ograda, renovirale su se klupe, završena hidroizolacija terase i južnog pročelja doma. Unatoč svim preprekama, slijedeći sve epidemiološke mjere održala se i Skupština – rekla je Katunarić vjerujući kako će sve „ovo“ brzo proći te da će se što prije vratit u normalu. Pozvala je i sve one koji se žele pridružiti njihovom društvu, kako je kazala, i to da biste ostali normalni ili se vratili u normalu.

Foto: HPD Malačka


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada