hren

Nakon tri godine, ovih dana iz tiska je izašao novi zbornik „Kaštelanske štorije“, u kojem su objavljeni svi literarni i likovni radovi nagrađeni i pohvaljeni  te odobrani za objavu na istoimenim natječajima, koje je od 2017. do 2019. godine, provela Gradska knjižnica Kaštela.

Kako zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati predstavljanje zbornika, iz Gradske knjižnice Kaštela isti su poslali na stotinjak adresa diljem Hrvatske, autorima čiji su radovi objavljeni, čime će ih dodatno uveseliti u ovo vrijeme Došašća.
Nagrađeni autori, koji žive u Kaštelima svoj primjerak zbornika mogu preuzeti u odjelu GKK u mjestu boravka, a svi oni koji zbornik žele nekome pokloniti, isti mogu nabaviti u svim odjelima knjižnice po promotivnoj cijeni.

Zbornik je tiskan na više od 300 stranica, a naslovnicu krasi mozaik likovnih radova nagrađenih kroz navedene tri godine. Zbornik je tiskan u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno povijesna baština“, koji podržavaju i Ministarstvo kulture, SD županija, Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela, a pokrovitelj ovog izdanja je Zračna luka Kaštela.
Zbornik je za tisak uredila Renata Dobrić, lektor je Mario Blagaić, a tiskan je u Ekografu.

- Literarno-likovno-filmski natječaj Gradske knjižnice Kaštela „Kaštelanske štorije“ pokrenut je 2015. godine s ciljem upoznavanja i poticanja autora iz cijele Hrvatske na istraživanje povijesne i kulturne baštine Kaštela - materijalne i nematerijalne, a potom i stvaranje novih literarnih, likovnih i filmskih uradaka na temu Kaštela. Razlog pokretanja natječaja bila je  ujedno i velika ljubav prema Kaštilima, kao i saznanje kako Kaštela nisu dovoljno zastupljena u književnom, literarnom i filmskom stvaralaštvu.
Kaštela kao mjesto inspiracije – na kakav način autori vide Kaštela, kolijevku hrvatske državnosti  i rodno mjesto tragičnih ljubavnika Miljenka i Dobrile, mjesto u kojem su stolovali slavni hrvatski vladari i u kojemu se čuva prijepis Trpimirove darovnice, krsnog lista hrvatske državnosti potpisanog 852. godine u Bijaćima i u kojemu se po prvi put spominje ime HRVAT – mogli ste pročitati u Zborniku „Kaštelanske štorije 2015./2016.“, koji je javnosti predstavljen 2017. g., dok ćete u ovom zborniku moći pročitati sve nagrađene, pohvaljene i odabrane radove nastale u sklopu natječaja iz 2017., 2018. i 2019. godine.
Nakon iznimno dobrog odaziva autora iz cijele Hrvatske na do sada pet puta raspisan Natječaj „Kaštelanske štorije“, Natječaj je postao tradicionalan potaknuvši na kreativno stvaranje brojne autore iz cijele Lijepe naše, baš kao i brojne Kaštelane koji već odavno ne žive u Kaštelima. O tome najbolje svjedoče literarni uratci autora koji se u istima prisjećaju djetinjstva u rodnim Kaštelima, kao i brojnih ostalih zanimljivosti, ljudi i događaja koji su im ostali u pamćenju. – dio je iz predgovora koji je napisala autorica Dobrić.

Prema planovima Gradske knjižnice Kaštela uskoro bi svjetlost dana trebao vidjeti i zbornik „Kaštelanske štorije 2020“ , a po završetku epidemioloških mjera oba zbornika zajedno će biti predstavljena javnosti.

Foto: GKK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij