hren

U TIJEKU JE PRESSICA NACIONALNOG STOŽERA
U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24190. Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2032 preminule, ukupno se oporavilo 117 148 osoba od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59417 osoba.

Do danas su ukupno testirane 790 883 osobe, od toga 10 626 u posljednja 24 sata.

Sa konferencije za medije nacionalnog Stožera Civilne zaštite...

Krunoslav Capak je rekao da nam je trenutna incidencija u 14 dana 1113,9 za Hrvatsku, no različita je po pojedinim županijama. Najviša je u Međimurskoj - 2201, pa u Varaždinskoj, a najniža je u Istarskoj. U odnosu na EU na 26. mjestu smo po incidenciji, lošiji od nas je Luksemburg. Imamo mortalitet od 480 na milijun stanovnika što nas stavlja na 14. mjesto, na sredinu EU.

Bit će objavljen dokument s osnovnim informacijama o cjepivu, nabavi, količini, plan cijepljenja, rekao je Davor Božinović.

"Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, no otpočetka pandemije je bilo vidljivo da specfičan lijek vjerojatno neće pronaći i zato su uložena ogromna financijska sredstva u proizvodnju cjepiva. Sredinom godine počela su potrebna ispitivanja da bi se ocijenila sigurnost i učinkovitost cjepiva. U EU je otpočetka postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva. Cilj je da se doze prevedno raspodijele i da zemlje same odaberu proizvođača. EU je postavila pravila da, kad proizvođači stave određenu količinu cjepiva na raspolaganje, da države mogu zatražiti količčinu koja im je potrebna, a onda EU prema broju stanovnika raspoređuje pravedno doze", rekao je Capak., javlja N1.

Hrvatske je ukupno naručila 5 milijuna i 600 tisuća doza od raznih proivzođača. EU je otvorila pregovore sa šest prozivođača, a ima i proizvođača s kojima pregovori još nisu počeli. Prvi sporazum koji smo dobili na uvid je AstrZeneca, oksfordsko cjepivo, ono se tad činilo da će biti prvo registrirano pa smo odlučili uzeti dovoljno cjepiva za sve ugrožene skupine. Zatražili smo tri milijuna i 600 tisuća doza pa nismo dobili traženo nego 2 milijuna i 705 tisuća doza. Potom Sanofi Pasteur, za njih se još nismo odlučili. Zatim Johnson&Johnson od kojih smo naručili 900.000 doza. Pojavili su se potom Pfizer i Moderna. Kad se pojavio ugovor s Pfizerom, moglo se naslutiti da bi oni mogli biti prvo registrirano cjepivo na svjetskom tržištu pa smo odmah naručili milijun doza. Slično je i  s Modernom i od njih smo naručili milijun doza, no od njih još nemamo potvrdu. Ima ih još s kojima pregovaramo da osiguramo kontinuitet cijepljenja.
Cjepivo će biti besplatno i neće biti obavezno", naglasio je Capak.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij