hren

ŠKOLE ZA AFRIKU U ŠKOLI BIJAĆI
U školi Bijaći u Kaštel Novom i ove se godine provode aktivnosti UNICEF-ov projekta „Škole za Afriku“, a u aktivnostima su posebno sudjelovali učenici 3.a i 4.b. razreda s učiteljicama Benitom Vladušić i Terezijom Zokić.

Projekt se provodi kako bi se osigurala dobrobit najranjivije djece Afrike i stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta, a kako bi se pomoć namijenjena djeci Afrike podjednako raspodijelila, svaku godinu je pomoć organizirana djeci neke druge afričke države. Ove godine to je Madagaskar.
Ciljevi programa „Škole za Afriku“  u Madagaskaru su omogućiti pristup obrazovnim aktivnostima i zadržati djecu u školama do kraja obrazovanja, povećati kvalitetu poučavanja i osigurati bolje ishode učenja te povećati otpornost obrazovnog sustava.

- Nakon upoznavanja s  ciljevima iz programa „Škole za Afriku“ i mi smo odlučili biti djelićem koji će doprinijeti njihovu ispunjavanju. Isplanirale smo niz aktivnosti za tekuću školsku godinu od kojih smo neke već realizirale – kazala je učiteljica Vladušić.

- Prvi korak je bio našim učenicima osvjestiti kako u nekom dijelovima svijeta djeca nemaju mogućnost školovanja. To smo proveli na satovima razrednika kroz radionice programa i to  Novi učenik, Moja škola, Tijelo znanja.
U sklopu medijske kulture učenici su gledali dokumentarne filmove o životu djece u Madagaskaru. Upoznali su težak i sironašan način njihova života, ali i radost koju šire oko sebe pa su po uzoru na njihova glazbala od kartona i sjemanaka osmislili i napravili šareno afričko glazbalo.
Na satu Hrvatskog jezika razvijali smo toleranciju prema različitostima kroz književni tekst Batu Tataaova priča autorice Ane Đokić. U priči se radi o dječaku koji dolazi iz Afrike u gradsku školu, o (ne)prihvaćanju njega kao novog učenika drugačijeg od ostalih u razredu. Ovaj tekst je bio poticaj da  na satu Likovne kulture učenici slikaju sebe i svog zamišljenog prijatelja ili  prijateljicu iz Afrike te im pišu poruku prijateljstva.
Isto tako, u sklopu provedenih aktivnosti upoznali smo učenike o dječjim pravima i prikupljanju sredstava za zaštitu djece Madagaskara čija prava nisu ispunjena – napisale su nam učiteljice o aktivnostima u sklopu projekta.

No, time priča nije završena jer će  učenici i učiteljice organizirati aktivnosti prikupljanja donacija u mjesecu darivanja u prosincu, U skladu sa svojim mogućnostima,  dio svojeg džeparca učenici će odvajati u zajedničku kasicu za prikupljanje sredstava za djecu Madagaskara.

 

Foto: OŠ Bijaći


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij