hren

U VODSTVU STRANKE NEMA BIOČIĆA, BONACINA, NOVAKA...
Diljem Hrvatske HDZ-ovci su ove nedjelje birali nekoliko tisuća stranačkih dužnosnika na izborima za lokalne čelnike stranke pa su tako lokalni HDZ-ovi izbori odrađeni i u Kaštelima, a ovu najbrojniju i najjaču stranku u gradu podno Kozjaka i dalje će voditi Ivan Udovičić.

Uz Ivana Udovičića kao predsjednika, koji je na toj funkciji više od deset godina, HDZ u Kaštelima vodit će potpredsjednici Denis Ivanović, Sandra Zokić i Branimir Matijaca, kao i Gradski odbor u sastavu Grgica Benutić, Ivan Boljat, Petar Boljat, Katarina Bogić, Ante Botić, Ivica Brkić, Ivan Čagalj, Ivica Čavka, Jadranka Matok Bosančić, Marko Parčina, Damir Rajčić, Tone Renić, Jakša Sokol, Ivo Šimera, Ivica Škopljanac, Josip Vidić i Predrag Zekić.

Za članove, izaslanike, Skupštine županijske organizacije HDZ-a izabrani su Marinko Bačić, Željko Barišin, Iva Barun, Ante Baturina, Grgica Benutić, Ivan Čagalj, Dragica Čavka Divković, Petar Kapov, Tomislav Lovrić, Jadranka Matok Bosančić, Marko Parčina, Luka Pera, Željko Plazonić, Mario Šego, Ivan Udovičić, Josip Vidić i Sandra Zokić.

Odaziv birača, odnosno članova HDZ-a s biračkim pravom, na izborima u Kaštelima nije bio reprezentativan. Od 2069 članova s pravom glasa, na izbore je izašlo njih 410, što je 19,82 posto. U glasačkoj kutiji bilo je 14 nevažećih listića te je broj na kojem su se temeljili rezultati izbora bio 396 listića.
Ime kandidata za predsjednika  Ivana Udovičića bilo je zaokruženo na svih 396 listića. Njegovi potpredsjednici  Denis Ivanović dobio je 372 glasa ili 91,85 posto, Sandra Zokić 231 glas ili 56,34 posto, a Branimir Matijaca je dobio 209 glasova ili 51,61 posto.

Dio imena u vodstvu stranke u Kaštelima i nakon ovih izbora ostao je isti, no vidljive su i neke promjene, a ono što mnogima upada u oči je činjenica da na popisima nema imena Mihovila Biočića, Zorana Bonacina i Milija Novaka. Očito je da određena podrška koju su Biočić i Bonacin na unutarstranačkim izborima dali Miru Kovaču, koji je bio protukandidat Andreju Plenkoviću za mjesto prvog čovjeka HDZ-a i dalje „košta“ ovaj dvojac. Mili Novak, koji se na nedavnim izborima za predsjednika temeljnog ogranka u Kaštel Lukšiću nije niti kandidirao zbog stanja u ogranku, na kraju je očito bio svojevrsna žrtva nekolicine "moćnih" članova lukšićkog HDZ-a, koji godinama "drmaju" tim ogrankom, a samim tim i politikom u cijelom mjestu. 

Za razliku od izbora prije četiri godine, kaštelanski HDZ otišao je korak naprijed po pitanju izbora žena u svoje vodstvo. Tijekom prošlog mandata  jedini ženski član Gradskog odbora bila je Sandra Zokić, koja je danas nova potpredsjednica, a u Gradski odbor izabrane su čak dvije žene, Katarina Bogić i Jadranka Matok Bosančić.

Na kandidacijskim listima u Kaštelima nije bilo protukandidata, odnosno kandidacijske liste sadržavale su imena jednog kandidata za predsjednika, tri kandidata za potpredsjednike i po 17 kandidata za Gradski odbor te izaslanike u županijsku Skupštinu HDZ-a, točno onoliko koliko ih se i biralo. Pokazatelj je to da u Kaštelima još uvijek nema više jakih struja unutar HDZ-a, poput situacije u nekoliko lokalnih sredina u Dalmaciji, gdje je svaka od struja imala svog kandidata za predsjednika te kandidate za potpredsjednike.

Upravo završeni izbori su redovni izbori u HDZ-u, no već sljedeći će se održati za godinu dana, jer  prema izmjenjenom Statutu stranke, izbori  za stranačke čelnike, u budućnosti će se održavati nakon lokalnih izbora za gradonačelnike i članove Gradskog vijeća.

Foto:arhiva


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij