hren

U SKLOPU EUROPSKE NOĆI KAZALIŠTA
U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću u subotu je premijerno izvedena predstava Kaštelanskog kazališta pred domaćom publikom  koja je imala priliku  gledati crnu komediju o zdravstvenom sustavu, ali i pričama iz svakodnevnog života pod nazivom Terapija.

Pedesetak gledatelja koliko ih je zbog epidemioloških mjera moglo stati u dvoranu Kulturnog centra gledajući prema pozornici, na prvu nisu mogli naslutiti kako će se radnja predstave odvijati na bolničkom prijemu.

Uz dvije medicinske sestre te tjelesnog čuvara osoblja, pozornicom su prošli razni pacijenti donoseći svoje zdravstvene, ali i životne probleme. Da je publika bila zadovoljna vidjelo se po pljesku, ali i smijehu tijekom predstave koja je ih je na sat i pol vremena odvela u bolničke dogodovštine i nestašluke kako djelatnika tako i pacijenata,  protkane pričama iz svakodnevnog života.

- Terapija donosi priče promatrane kroz oči onih koji su u njemu svojom ili tuđom voljom zatvoreni. Priča je to o grupi likova koji uhvaćenih u apsurdno klupko svojih života imitiraju realnost zdravstvene ustanove koju svakog dana promatraju iznutra,  a nadopunjujući je vlastitim tragikomičnim sudbinama kreiraju neku novu vlastitu stvarnost koja se odvija pred očima gledatelja. Bila je to večer  propitivanja granice normalnog i nadrealnog u svijetu koji nam je svima poznat i koji pojedinca svodi birokratski formular, a njegove životne probleme na puku dijagnozu. Neočekivani rasplet ostavlja otvoreno pitanje: Jesmo li svi zapravo samo pacijenti jednog velikog sustava koji nas okružuje?! – navode iz Kaštelanskog kazališta.

U predstavi su glumili Antonela Moranduzzo Gradski, Ivana Štrljić, Vedran Miletić, Marko Režić, Jasmin Kovačev, Ivona Čuljak, Mirna Simsig Jerkunica, Petra Gudelj i Marin Jelenčić. Autorica teksta je Ivana Štrljić, a za režiju, odabir kostima i scenografije zadužen je Marin Jelenčić. Za oblikovanje svjetla i zvuka brinuli su Siniša Parić i Ivona Jukić, dok su šminku i frizure glumaca odradili Petra Gudelj, Ivona Čuljak i Ivana Štrljić.

Premijera Terapije organizirana je povodom Europske noći kazališta u kojoj tradicionalno sudjeluje Kaštelansko kazalište, a koja je posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima i istovremeno se održava u 11 europskih država svake godine treće subote u mjesecu studenom.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij