DANAS JE DAN SJEĆANJA
U spomen na stradanje i žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, danas se u Hrvatskoj obilježava Dan sjećanja, koji  je po prvi put državni praznik. Ovim praznikom izražava se zahvalnost više od 2.700 branitelja i civila, koji su poginuli braneći Vukovar, a u svim gradovima njima u čast upriličeno je paljenje svijeća i svete mise.

Tako su ovog utorka na kaštelanskim ulicama, trgovima i u obiteljskim domovi upaljene svijeće u znak sjećanja, kao simbol svjetlosti i nade koja pobjeđuje tamu i beznađe. Posebno je bilo u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom i ulici Vukovarskih heroja u Kaštel Sućurcu.

U Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom i ovu su godinu svijeće zapalili građani i predstavnici Grada, među njima gradonačelnik Denis Ivanović, dogradonačelnik Grgica Benutić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te pojedini vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga, među njima članovi Hvidre i Stine pradidove, predstavnici pojedinih političkih stranaka i drugi.

- Svake godine povodom obljetnice pada Vukovara i žrtava Škabrnje u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom palimo svijeće u spomen na sve oni koji su dali svoje živote i u Vukovaru i u Škabrnji te diljem domovine - kazao je  kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

- A što reći o stradanjima Vukovara i Škabrnje, odnosno branitelja i samih civilnih žrtava tih krajeva? Za to nema riječi osim tuge i zahvale. Žrtva hrvatskih branitelja je razlog što danas imamo slobodnu Hrvatsku i na tome im hvala- rekao je Vinko Skorup iz dragovoljačko braniteljske udruge Stina pradidova.

U isto vrijeme u župnoj crkvi Sv. Jurja u Kaštel Sućurcu, održana je tradicionalna misa, nakon koje su građani i predstavnici Grada upaliti svijeće  u tamošnjoj ulici Vukovarskih heroja, a među njima bila je i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.
Građani Kaštela u utorak su svijeće upalili i duž Ceste dr. Franje Tuđmana, kao i učenici ispred i u blizini svojih škola.

Danas, na sam Dan sjećanja, tradicionalna misa za žrtvu Vukovara i Škabrnje održat će se u 19 sati u župnoj crkvi u Kaštel Starom, nakon čega će vjernici upaliti još svijeća u Vukovarskoj ulici.
U 18.11 sati, u čast i sjećanje na Vukovar i Škabrnju s kaštelanskih crkvi zazvonit će zvona, a zvona će se čuti i diljem Hrvatske.

 

Foto: Ivana Topić, Jakov Sučić (PGK) i čitatelji


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij