UNIŠTAVANJE KULTURNIH DOBARA
Stare jezgre kaštelanskih mjesta spomenik su kaštelanskoj povijesti, centri života građana Kaštela te svojevrsne graditeljske atrakcije,  koje turisti rado pohode i trenutke u njima bilježe kao uspomene na tipični život Mediterana. No, te stare jezgre, u nedostatku adekvatnih zakona, vizija, planova i strategija, desetljećima su, u građevinskom i arhitektonskom smislu, bile devastirane.

Danas njihov izgled štite određeni zakonski propisi, kao i pozitivne aktivnosti nadležnih pa bi se moglo zaključiti da je u starim jezgrama „sve u redu“, međutim cijeli je niz onog što ne pripada u ta područja i narušava izgled i funkcionalnost objekata koji se tamo nalaze. Dio toga krivnja je samih stanovnika, no dio većih problema su oni do kojih je dovelo ponašanje nadležnih iz različitih ustanova i tvrtki.

Neplanski postavljani električni kabeli koji vise sa svih strana, male štrade pune šahti, reklamne i druge ploče na fasadama zaštićenih objekata... tek je početak nabrajanja niza problema koje možemo staviti „na dušu“ onih koji skrbe o različitoj komunalnoj infrastrukturi.

Zadnji primjer, na koji su nam obratili pažnju pojedini Sućurani, je postavljanje ormarića s priključkom  za električnu energiju  na zidove starih kamenih kuća na Podvorju,  području koje se nalazi u Registru  kulturnih dobara Republike Hrvatske.

- Prije nekoliko dana nisam mogao vjerovat očima kad sam vidio susjeda kako vadi kamene blokove na kući iz 16. stoljeća da smjesti ogromni plastični ormar za priključak, jer netko od nadležnih to hoće – bio je ogorčen jedan Sućuranin.

A tko najbolje zna jeli postavljanje takvog ormarića na staru kuću u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti kulturnih dobara nego Konzervatorski odjel u Trogir pa smo im postavili to pitanje i u veoma kratkom roku dobili odgovor od pročelnice Jasne Popović

- Postavljanje ormarića na takav način u sukobu je s mjerama zaštite kulturnih dobara, jer se razgradnjom dijela pročelja da bi se ugradio ormarić ponekad narušava spomenički integritet kuće. U pravilu se to radi bez prethodnog odobrenja nadležne konzervatorske službe te posve nestručno, zbog čega je prilikom postavljanja moguća materijalna šteta na kulturnom dobru. U slučajevima kad je prema ovom Odjelu podnesen zahtjev za prethodno odobrenje za postavljanje ormarića ili je kroz projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju pojedinih objekata u povijesnim jezgrama to pitanje rješavano s projektantom, konzervatori i projektanti zajednički su nalazili rješenja te su promišljenim smještajem i detaljnim uputama o načinu montaže,  smanjivali negativan učinak na kulturno-povijesnu vrijednost nekretnine. Iz perspektive konzervatorske struke ne postoji opravdan razlog za inzistiranje na postavljanju ormarića na vanjska pročelja. Na kraju, napominjem da se vlasnici nekretnina na području zaštićenih zona grada Kaštel koji u ovom trenu trebaju riješiti takavj problem, mogu obratiti našem Odjelu. Ne vidim prepreka da se to pitanje zajednički sustavno riješi – kazala je pročelnica Popović.

Kako smo mogli utvrditi na samom terenu, primjera plastičnih ormarića na pročeljima starih kuća na Podvorju ima, pa čak jedan ormarić postoji i uz sami ulaz u Nadbiskupski kaštel.
Zbog čega i kada se ormarić, ovog puta za električnu energiju, postavlja na pročelja starih kuća pitanje je koje smo uputili nadležnima u Elektrodalmaciji, a dok dobijemo njihov odgovor, građani koji se nađu u situaciji da su primorani na stare kuće postaviti ili ih postavlja netko drugi, određene ormariće, kandelabre, telefonsku instalaciju ili slično, mišljenje i pomoć, kako je kazala pročelnica Popović, mogu potražiti u Konzervatorskom odjelu u Trogiru.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno