hren

POBJEDNICA NAJSTARIJA MEDULINKA IZ ISTARSKE ŽUPANIJE
U ovogodišnjem natjecanju u kojem je sudjelovalo devet kandidata za Hrvatsko stablo godine proteklih mjesec dana glasalo je preko 23 tisuće glasača. Baki maslini iz Kaštel Štafilića pripalo je treće mjesto sa 5.068 osvojenih glasova koju su na ovogodišnje natjecanje prijavili Bijaći, društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela.

Drugo mjesto zauzele su Lovrecove platane iz Svetog Urbana u Međimurskoj županiji, a Hrvatsko stablo godine 2020. sa najviše osvojenih glasova  je Najstarija medulinka za koju je glasalo 9.937 glasača. Kao pobjednica natjecanja, dobitnica je nagrade Istraživanja zdravstvenog stanja i statike pojedinih dijelova stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, osiguranu od strane Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 bolešću, ovogodišnje proglašenje pobjednika upriličeno je putem online platforme, 6. studenoga  u organizaciji nacionalnog koordinatora natjecanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao i partnera na projektu Hrvatske šume d.o.o., Hrvatsko agrometeorološko društvo i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prenosi zastita-prirode-dnz.hr

Pobjednika nacionalnog natjecanja, u ime Republike Hrvatske, nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja.

- Pozivamo sve da se uključe u glasovanje za Europsko stablo 2021. godine, koje će se odvijati od 1. do 28. veljače 2021. godine i daju svoj glas Najstarijoj medulinki (Medulin, Istarska županija). Pobjednika natjecanja saznat ćemo u Briselu, 21. ožujka 2021. godine na Svjetski dan šuma – poručuju organizatori i naglašavaju da je važno sudjelovati u natjecanju kako bi se promovirala bogata i raznolika priroda Republike Hrvatske, a posebno ona zaštićena, najvrjedniji resurs kojim naša zemlja raspolaže.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij