hren

SVEČANO U KAŠTELANSKOJ ISPOSTAVI HGSS STANICE SPLIT
Svoj 64. rođendan splitska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja obilježila je na najbolji mogući način, otvaranjem prostorija svoje kaštelanske ispostave, na što se čekalo duži niz godina, a čestitke na novim sadržajima ovog su im petka u Kaštel Lukšiću došli dati brojni prijatelji i suradnici.

Kako je na samom početku ceremonije otvaranja kazao pročelnik HGSS Stanice Split Darko Gavrić Čerčo, ova Stanica osnovana je 1956. godine i od tada se bavi organiziranom pripremom i provođenjem gorskog spašavanja, a tijekom više godina svog djelovanja pokrivala je područje južnog dijela Hrvatske, od Dubrovnika do Velebita. Cilj svih članova HGSS-a u Stanici bilo je i jest sprječavanje  nesreća i spašavanje ljudi i materijalnih dobara  tamo gdje malo tko može i na volonterskoj bazi.

- U HGSS Stanici Split danas djeluju 102 pripadnika u redovnom sastavu te preko dvjesto suradnika kroz deset ispostava diljem naše županije. Tijekom našeg postojanja spasili smo više od četiri tisuće ljudskih života, čime smo dosegli vrh svjetskog spašavanja. Svakim danom želimo sve više napredovati, a primjer napredovanja je i otvaranje ovog objekta danas – kazao je u svom obraćanju nazočnima Čerčo, naglasivši da svoj obol HGSS daje i u ovoj pandemiji  te da su na podučju županije odradili preko devet tisuća sati volonterskog rada.

Darko Gavrić Čečro ovom se prilikom zahvalio nekadašnjem gradonačelniku Kaštela Josipu Berketu u čijem je mandatu potpisan ugovor kojim Grad ustupa HGSS-u objekt u Kaštel Lukšiću, s namjerom uređenja istog i prilagođavanja potrebama spašavatelja. Posebne zahvale otišle su na adresu Grada Kaštela i sadašnjeg gradonačelnika Denisa Ivanovića, bez čije pomoći projekt ne bi bio realiziran te župana Blaženka Bobana i Splitsko –dalmatinske županije koji ih prate u svim njihovim aktivnostima pa tako i u ovom projektu.

- Grad Kaštela je HGSS-u prije nekoliko godina dodijelio ovaj prostor  te je tijekom tog razdoblja financijski pomagao i njihovo djelovanje i uređenje ovog prostora, koji je bio zapušten i derutan, a danas je primjer truda mnogih. Ponosni smo što smo bili dio projekta, ali još ponosniji što HGSS imamo u Kaštelima. Oni su jednom gradu i više nego potrebni, a vidjelo se to i u ovo vrijeme pandemije, kada su bili značajna pomoć u radu Civilne zaštite. Iskoristit ću priliku i zahvaliti im na svemu što  su do sada učinili za Kaštela, ali i širu zajednicu – poručio je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, a želje i čestitke posebno je uputio i župan Blaženko Boban.

Ispostava Kaštela osnovana je 2011. godine, a svoje vatreno krštenje imala je za vrijeme snježnog nevremena početkom 2012. godine. U svom sastavu ima 12 redovitih članova Stanice Split, od kojih su šestorica licencirani gorski spašavatelji te nekoliko međunarodnih instruktora različitih specijalnosti i 30 suradnika s područja Kaštela. Operativno područje koje ispostava pokriva, osim Kaštela su i Kaštelanska zagora, Marina, Seget, Okrug i Trogir. Ispostava ima i bespilotne letjelice, opreme za stjensko i jamsko spašavanje, opremu za spašavanje na moru, potražnog psa, 10-godišnjeg Omara i drugo.

Objekt koji je ovog dana otvoren  od velikog je značaja za Gorsku službu spašavanja jer spašavatelji dobivaju operativnu bazu, ali i multifunkcionalni edukacijski centar u službi grada Kaštela i njegovih stanovnika, naglašeno je na otvaranju.

Voditelj kaštelanske Ispostave Mario Špar također je ovog dana izrazio zadovoljstvo dobivenim prostorima.

- Planinarska društva su temelj GSS-a pa je tako i u Kaštelima, gdje djeluju tri planinarska društva, „Kozjak“, „Ante Bedalov“ i „Malačka“ odakle dolaze svi članovi kaštelanske Ispostave. Iako mnogi misle da mi djelujemo samo kao spašavatelji mi imamo i preventivne zadaće , što je većina onog čime se bavimo. To znači da obučavamo i educiramo ljude oko nas kako bi spriječili ono najgore. Ovaj prostor bit će upravo i namjenjen za te naše zadaće – izjavio je Špar, koji je napomenuo da su tijekom proteklih devet godina od kada je Ispostava oformljena, unatoč nedostatku prostora i snalaženju na sve načine, uspješno odrađivali zadatke i spašavanja, ali da im ovaj novi objekt donosi „uredniju“ i „smireniju“ situaciju, čime će i zadatke biti lakše obavljati.

Cijeli projekt uređenja bio je težak oko milijun kuna, od čega je Grad Kaštela pomogao uređenje s oko 300 tisuća kuna te uz nekoliko stotina tisuća kuna za redovnu djelatnost tijekom zadnjih nekoliko godina. Županija je za uređenje donirala 250 tisuća kuna, dok su ostatak osigurali prijatelji i sami HGSS, čiji su članovi u uređenje uložili tisuće sati volonterskog rada.

Uz gradonačelnika Ivanovića i župana Bobana, HGSS-ovcima su čestitke na novom prostoru uputili potpredsjednik Sabora Ante Sanader, predstavnici 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. Krila HRZ-a, načelnik policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, predstavnici vatrogasnih društava i postrojbi, predstavnici Crvenog križa, predstavnici Kontrole zračne plovidbe, predstavnici Zračne luke Split, pročelnik HGSS-a Josip Granić, dopročelnik HGSS Vinko Prižmić, legenda planinarstva i spašavanja Stipe Božić, članovi kaštelanskih planinarskih društava i brojni drugi, kao i svojom pjesmom klapa Sveti Juraj HRM-a.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij