hren

Pred nama je i dalje dugo stabilno i toplo razdoblje, no u drugom dijelu sljedećeg tjedna stvari bi se mogle izrazito promijeniti

Stabilni jesenski dani se nastavljaju. I utorak je u Dalmaciji donio obilje sunca, ako izuzmemo dijelove Zagore koji su u jutarnjim satima imali maglu.

Stabilno vrijeme podržava prostrano polje visokog tlaka zraka, a po visini nad našim područjem struji topla zračna masa. O tome nabolje svjedoči podatak da je na najvišem vrhu Hrvatske, Sinjalu na Dinari, posljednja dva dana izmjereno 16°C, što je neobično visoka temperatura za studeni.

Ako tome dodamo temperature zraka do 22°C koje se mjere posljednjih dana, ali i temperaturu mora do 21°C, onda znamo da posljednji mjesec klimatološke jeseni, barem na svome početku, nije opravdao naziv mjeseca koji nosi.

Nastavak tjedan također donosi stabilno i izrazito toplo vrijeme za dio godine.

U srijedu će biti djelomično sunčano i u većini krajeva suho. Ujutro u kotlinama Zagore magla. Vrlo malo kiše može pasti na jugu Dalmacije. Vjetar veći dio dana slab, na moru popodne umjerena tramontana. Navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 22°C.

Djelomično sunčano i u većini krajeva suho bit će u četvrtak. Na jugu Dalmacije ujutro tek ponegdje može biti vrlo malo kiše. Puhat će umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Jutro toplije, najviše dnevne temperature od 19 do 23°C.

Od petka do kraja ponedjeljka prevladavat će sunčano. Bure će biti još u petak ujutro, onda će slabiti i prestati. Danju će se posvuda zadržati toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C, ali će noćne temperature zraka biti u laganom padu.

Izgledi vremena nad našim područjem od utorka, prema prognostičkim modelima, idu u više pravaca. Ipak, trenutno stanje na prognostičkim kartama je takvo da se čini da će u drugom dijelu sljedećeg tjedna doći do prvog pravog prodora hladnoće nad istočnu Europu. To bi moglo značiti da će od srijede, a osobito prema kraju sljedećeg tjedna moglo biti postupno hladnije. Temperature zraka mogle bi doći u granice koje su primjerene za dio godine.

Tom scenariju idu u prilog i srednjoročna prognoza ECMWF-a za tjedne od 9. do 16.11. i od 16. do 23.11. za naš dio Europe predviđa hladnije vrijeme od 20-godišnjeg prosjeka. Za isto razdoblje previđa se i relativno suho vrijeme. Zadnji tjedan studenog i prvi tjedan prosinca, prema istoj prognozi, obilježilo bi prosječno ili natprosječno oborinsko vrijeme.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij