hren

SEDAMDESETI ROĐENDAN NAVIJAČA HAJDUKA
„Izađite na ulice,izađite na balkone i prozore, pozovite rodbinu, susjede i prijatelje da vam se pridruže, probudite djecu da vide neviđeni spektakl…“ dio je proglasa kojeg je povodom svog sedamdesetog rođendana svim građanima uputila udruga navijača Torcida koja nam večeras u ponoć obećava još neviđeni spektakl, još ljepši vatromet nego što je bio onaj veličanstveni povodom 100 godina Hajduka.

Podsjetimo, dan prije utakmice Hajduk – Crvena Zvezda osnovana je Torcida. Osnivanju Torcide prethodilo je organizirano navijanje još od osnivanja Hajduka 1911. godine. Prvi organizirani odlazak navijača na domaće gostovanje zabilježeno je 1927. protiv HAŠK-a u Zagrebu, a na inozemno gostovanje 05.09.1937. protiv Rome u Rimu.
Torcida je osnovana 1950., uoči nogometne utakmice s Crvenom Zvezdom koju su pokrenuli dalmatinski studenti u Zagrebu Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić i još neki, a prema riječima Ante Dorića glavnu podršku dao im je Bajdo Vukas koji je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima.
Splitski studenti koji su studirali u Zagrebu željeli su napraviti dotada neviđen spektakl kako bi pomogli igračima Hajduka u čemu su i uspjeli. Po uzoru na brazilske navijačke skupine koje su u to vrijeme postale poznate (te godine se u igralo obnovljeno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rio de Janeiru), Hajduk je 29. listopada pobijedio Zvezdu rezultatom 2:1, pobjedonosnim zgoditkom koji je postigao legendarni igrač Hajduka Božo Broketa u 86. minuti. Te sezone momčad Hajduka osvojila je prvenstvo bivše države bez ijednog poraza.

Dokumentarac o Torcidi i Hajduku u srijedu na HTV-u

Dokumentarni film „1950. - Godina Hajduka i Torcide“ koji govori o osnivanju splitske navijačke skupine prije točno 70 godina, bit će prikazan na Torcidin rođendan, u srijedu, 28. listopada na HRT – HTV 2 u 20 sati.

Svjedoci vremena govore o tome kako je došlo do osnivanja Torcide, odakle ideja o imenu. Sudjeluju tadašnji prvotimci Hajduka Vladimir Beara i Stane Krstulović, pripadnik prve generacije Torcide Ante Ivanišević, supruga osnivača Torcide Vjenceslava Žuvele, povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet, fotoreporter Andro Damjanić itd.
Scenarist i redatelj je Mate Prlić, snimatelj i montažer Milan Latković, a producent Blaž Duplančić.

Za ovu prigodu kaštelanska Torcida uredila je i naš grad…

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij