hren

HOČE LI KAŠTELA SPREMNA DEĆEKATI PLIN?
Otvaranjem radova na prvoj dionici od Podrebra kraj Bosiljeva do Josipdola, dugoj 29 kilometara, u utorak je počela gradnja 185 milijuna eura vrijednog magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split.

Taj 290 kilometara dug plinovod s godišnjim kapacitetom od 2,5 milijardi prostornih metara plina omogućit će plinofikaciju Like i Dalmacije i potaknuti gospodarski razvoj tog kraja. Prolazit će kroz šest županija, a na njega će se vezati 160 kilometara odvojnih plinovoda s mjerno-regulacijskim stanicama: Ogulin, Otočac, Gospić, Gračac, Obrovac, Benkovac, Zadar, Biograd, Pirovac, Šibenik, Drniš, Knin, Trogir i Split.

Radovi na prvoj dionici plinovoda, koji će se kod Podrebra spojiti na krajem prošle godine dovršen magistralni plinovod Pula-Karlovac, trebali bi završiti za osam mjeseci, tako da će Ogulin već sljedeće godine moći koristiti plin. Radove izvodi poslovna udruga domaćih tvrtki u kojoj su: Montmontaža, Inina tvrtka STSI - Integrirani tehnički servisi, ZM Montag, Monter SM, Montig PIM i Konstruktor Inženjering.

Predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević na otvaranju radova istaknuo je da su plinski sustavi Like i Dalmacije najvažniji dio drugog razvojno-ulagačkog ciklusa u kojem će Plinacro iz vlastitih prihoda i iz kredita Europske investicijske banke uložiti 443 milijuna eura u gradnju 920 kilometara plinovoda.

Prema planovima, plinovod bi do Splita trebao stići krajem 2009. ili najkasnije početkom 2010. Godinu kasnije trebao bi biti u Pločama, zatim u Dubrovniku, a u planu je i nastavak gradnje prema Crnoj Gori i Albaniji te spajanje na Jadransko-jonski plinovod.

Radošević je rekao da je projekt gradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava najveći projekt ulaganja u energetsku infrastrukturu ikad proveden na ovim prostorima. Dosad su uz ulaganje od 210 milijuna eura i zahvaljujući velikoj Vladinoj podršci sagrađena 523 kilometra novih plinovoda.

Potpredsjednik Sabora Darko Milinović ocijenio je da je plinovod Bosiljevo-Split projekt od najveće važnosti za Liku i Dalmaciju nakon prolaska autoceste kroz te krajeve jer će potaknuti njihov razvoj.
Zato ne smije biti političkih podjela o tako važnim razvojnim projektima kao što su plinovodi ili Pelješki most, jer oni omogućavaju ravnomjerni razvoj Hrvatske, poručio je Milinović.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je da je u prethodne četiri godine pokrenuta dotad zaustavljena plinofikacija Hrvatske. Dovršen je plinovod Pula-Karlovac-Slavonski Brod, jadranska plinska polja su povezana s Hrvatskom, Ina je znatno povećala istraživanja i proizvodnju, a pripremljena je i gradnja novih pravaca za uvoz plina, kazao je Vukelić.

Podsjetio je i na nedavno potpisan Memorandum o gradnji Jadransko-jonskog plinovoda, čime će Europa preko Hrvatske i plinovoda Bosiljevo-Split dobiti četvrti pravac za dobavu plina. Nužno je, međutim, da gradovi duž trase tog plinovoda što prije izaberu koncesionare i sagrade distributivnu mrežu, upozorio je Vukelić.

Izvor: Vjesnik


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij