hren
 
HOČE LI KAŠTELA SPREMNA DEĆEKATI PLIN?
Otvaranjem radova na prvoj dionici od Podrebra kraj Bosiljeva do Josipdola, dugoj 29 kilometara, u utorak je počela gradnja 185 milijuna eura vrijednog magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split.

Taj 290 kilometara dug plinovod s godišnjim kapacitetom od 2,5 milijardi prostornih metara plina omogućit će plinofikaciju Like i Dalmacije i potaknuti gospodarski razvoj tog kraja. Prolazit će kroz šest županija, a na njega će se vezati 160 kilometara odvojnih plinovoda s mjerno-regulacijskim stanicama: Ogulin, Otočac, Gospić, Gračac, Obrovac, Benkovac, Zadar, Biograd, Pirovac, Šibenik, Drniš, Knin, Trogir i Split.

Radovi na prvoj dionici plinovoda, koji će se kod Podrebra spojiti na krajem prošle godine dovršen magistralni plinovod Pula-Karlovac, trebali bi završiti za osam mjeseci, tako da će Ogulin već sljedeće godine moći koristiti plin. Radove izvodi poslovna udruga domaćih tvrtki u kojoj su: Montmontaža, Inina tvrtka STSI - Integrirani tehnički servisi, ZM Montag, Monter SM, Montig PIM i Konstruktor Inženjering.

Predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević na otvaranju radova istaknuo je da su plinski sustavi Like i Dalmacije najvažniji dio drugog razvojno-ulagačkog ciklusa u kojem će Plinacro iz vlastitih prihoda i iz kredita Europske investicijske banke uložiti 443 milijuna eura u gradnju 920 kilometara plinovoda.

Prema planovima, plinovod bi do Splita trebao stići krajem 2009. ili najkasnije početkom 2010. Godinu kasnije trebao bi biti u Pločama, zatim u Dubrovniku, a u planu je i nastavak gradnje prema Crnoj Gori i Albaniji te spajanje na Jadransko-jonski plinovod.

Radošević je rekao da je projekt gradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava najveći projekt ulaganja u energetsku infrastrukturu ikad proveden na ovim prostorima. Dosad su uz ulaganje od 210 milijuna eura i zahvaljujući velikoj Vladinoj podršci sagrađena 523 kilometra novih plinovoda.

Potpredsjednik Sabora Darko Milinović ocijenio je da je plinovod Bosiljevo-Split projekt od najveće važnosti za Liku i Dalmaciju nakon prolaska autoceste kroz te krajeve jer će potaknuti njihov razvoj.
Zato ne smije biti političkih podjela o tako važnim razvojnim projektima kao što su plinovodi ili Pelješki most, jer oni omogućavaju ravnomjerni razvoj Hrvatske, poručio je Milinović.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je da je u prethodne četiri godine pokrenuta dotad zaustavljena plinofikacija Hrvatske. Dovršen je plinovod Pula-Karlovac-Slavonski Brod, jadranska plinska polja su povezana s Hrvatskom, Ina je znatno povećala istraživanja i proizvodnju, a pripremljena je i gradnja novih pravaca za uvoz plina, kazao je Vukelić.

Podsjetio je i na nedavno potpisan Memorandum o gradnji Jadransko-jonskog plinovoda, čime će Europa preko Hrvatske i plinovoda Bosiljevo-Split dobiti četvrti pravac za dobavu plina. Nužno je, međutim, da gradovi duž trase tog plinovoda što prije izaberu koncesionare i sagrade distributivnu mrežu, upozorio je Vukelić.

Izvor: Vjesnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • TRAGIKOMIČAR (Gost)

  ODGOVOR:
  KAŠTELA NEĆE SPREMNO DOČEKATI PLIN JER KAO I SVE DRUGO ZAOSTAJU U SVEMU, SVE ZAHVALJUĆI LOKALNOJ VLASTI KOJI ZNAJU SAMO GRADITI SPOMENIKE, A NEKA NAŠEG VRANJE...

  oko 12 godina prije
 • TRAGIKOMIČAR (Gost)

  I MOLIM WEBMASTERA ILI BILO KOG DA MI ODGOVORI NA PITANJE:
  ZAŠTO SE OVA STRANICA ZOVE PORTAL GRADA KAŠTELA, A NE PORTAL 7 SELA I DI SU ELEMENTI GRADA( MUZEJI, KAZALIŠTA, DVORANE, KINA)???

  oko 12 godina prije
 • Povezivanje Hrvatske s Evropskim Plinovo (AntonVukas)

  Dobra je vijest da će se uskoro snabdjevati plinom Dalmacija sve do Dubrovnika.

  Prvu kuću koju smo kupili imala je centralno grijanje od peći na ulje, izgrađena 1958 zbog jeftinog ulja tada. Nakon embarga ( na sriću inaće bi brže crpili ulje kojeg još malo ima) poćetkom 1970 tih, znatnog poskuplenja ulja, plinska i električna energija se poćima koristiti za grijanje kuća. Nakon nekoliko godina uoćeno je da je Plinska ekonomićnija i od Elektrčne energije. Naša druga nova kuća od 1981, ima plinsku peč za centralno grijanje, takođe električnu klimu za centralno hlađenje. U Torontu, Canada, gdje živim sve kuće građene poslije 19800, osim experimentalnih sa sunćevom energijom, imaju plinsko grijanje.

  Grad Kaštela će se spojiti na plinsku mrežu ćim ekonomska raćunica dokaže prednost plinske energije. Kompanija, koja će dobiti koncesiju, treba uložiti kapital za infrastrukturu, mora napraviti plinske spojeve do kuća, mjerila... Broj korisnika i njihova moć plaćanja biti će faktori kako birzo će se to dogoditi.

  Plina još uvjek ima u zemaljskim zalihama za oko 200 godina. Daleko manji je zagađivač od ulja kojeg bi se, procjenjuju, iscrpilo otprilike za 20-30 godina.

  Oćito je da se svjetska ekonomija treba osloboditi od ovisnosti na ulje Srednjeg Istoka, Venezuele..., kao glavnih snabdjevaća. Nažalost proces je spor zbog investicija utrošenih.

  Za sada Plinska energija je definitivno najbolja za kućnu upotrebu.

  Nadam se da će današnji svjetsk ućenici, mlade djevojke i mladi momci, kao novi naućenjaci otkriti novi naćin energije za ljudsko buduće društvo.

  Kaštelanin Anton Vukas iz Sućurca

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  pogledajte stranicu www.hdz.eu

  sve ce te tu vidjeti.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  A šta se odma ne stavljaju cijevi kad se već kopa cesta za EKO, pa neka Grad onda koncesionaru iznajmi cjevovod. Posli čemo opet kopat.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  HA HA HA HA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HAHA HA HA nadanje ludom u predizborno vrijeme radovanje, Kanalizaciju ne možemo riješiti, a plin ćemo odma sutra

  oko 12 godina prije
 • PLINIFIKACIJA (Gost)

  -LAKO JE RIEŠIT CJEVOD KAD SE NE TREBBA KOPAT

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  opet prid izbore. daleko je naman kanada, šjor antone
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  otvara se sve šta ima kvaku! :grin

  oko 12 godina prije
 • jao (Gost)

  ajme meni majko :grin

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij