BRAĆA TOMAŠ I MIRO BULJ NA TISKOVNOJ KONFERENCIJI
Braća Ivica i Ante Tomaš, vlasnici poljoprivredne tvrtke Tim Tomaš u Kaštelima, održali su ovog petka konferenciju za medije kako bi upozorili javnost da ih se, nakon 23 godine i milijunska ulaganja, prisiljava da napuste stakleničke prostore u sklopu Kaštelanskih staklenika.

Kako su iznijeli na medijskoj konferenciji, za 14 staklenika koliko ih koriste, tijekom zadnjih pet godina platili su oko 5 milijuna kuna najma te su u staklenike i navodnjavanja uložili oko 6 milijuna kuna i to „na nagovor“ pojedinih nadležnih, od stečajnog upravitelja Vedrana Šeparovića, preko nadležnih u nekoliko ministarstava do onih u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.
I nakon toliko godina i ulaganja, danas ih se deložira, isključili su im vodu, iako je u tijeku  jesenski proces proizvodnje, naveli su u svom obraćanju.

A razlog deložaciji leži u činjenici da je Grad Kaštela na dražbi kupio Kaštelanske staklenike, no potrebno je da stečajni upravitelj sa Kaštelanskih staklenika skine sve terete.

- U najmu smo staklenika od 1997. godine, plaćali najam, proizvodili zapošljavali i danas imamo zaposleno 30 djelatnika. Prije pet godina stečajni upravitelj Vedran Šeparović Grad Kaštela te Splitsko-dalmatinska županija, predložili su nam i poticali nas da na sebe preuzmemo i pokušamo revitalizirati dio Kaštelanskih staklenika. Prihvatili smo njihove prijedloge i počeli ulagati u staklenike, koji su bili devastirani i izvan funkcije, o čemu imamo i pisane dokaze stečajnog upravitelja. Nama je tada obećano da će nam sve ono što uložimo u staklenike biti refundirano kroz najam. Našim ulaganjem  podigli smo vrijednost Kaštelanskih staklenika. Zadnji najam plaćen je 30. rujna, a naglašavam da nas do rujna nitko nije obavijestio da moramo izaći iz prostora. U međuvremenu smo započeli jesenski ciklus proizvodnje, a  2. listopada gospodin Šeparović obraća se policiji i šalje ih da nas se deložira.
Svjesni smo da je Grad Kaštela kupio Kaštelanske staklenike i da će oni, kada se uredi dokumentacija, postati novi vlasnici i mi im nismo problem. Ali želimo čiste odnose te neka nas puste da završimo ovaj ciklus proizvodnje koja je u tijeku, a ne da nam isključuju vodu i prijete isključivanjem struje. A novac koji smo uložili u staklenike ili neka nas obeštete ili neka nam produže najam u istoj vrijednosti – ustvrdio je Ivica Tomaš.

Podršku braći Tomaš i njihovim djelatnicima ovoga je dana došao dati  Mostov saborski zastupnik Miro Bul te članica Županijske skupštine Milija Baldić Lukšić.

- Ovi ljudi koji se bave poljoprivredom i daju doprinos ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u državi, zapošljavaju 30 ljudi, redovno im uplaćuju plaće i sve obveze, primjer su odnosa hrvatske države prema domaćoj poljoprivredi, odnosno pogodovanja uvoznim lobijima. Ovdje se radi o visokokvalitetnom poljoprivrednom zemljištu, koje je od strateškog nacionalnog interesa. Ove ljude želi se deložirati bez obzira na milijunska ulaganja, djelatnike i proizvodnju koja je upravo u tijeku, jer je Grad Kaštela otkupio zemljište.

U Hrvatskoj se dijele milijarde poticaja u poljoprivredi, a u isto vrijeme ovim se ljudima prijeti izbacivanjem. Pozivam nadležne u ministarstvima, Županiji i Gradu da odgovore na dopise braće Tomaš i njihova nastojanja da skupa sjednu za stol i dogovore se kako dalje. Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s prostornim planovima, jer očito je da je netko bacio „šapu“ na ovo područje – zaključio je Miro Bulj.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij