JEDAN OD NAJVEĆIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA U HRVATSKOJ
Projekt aglomeracije Kaštela  - Trogir, danas je i službeno započeo, a svečanom otvaranju radova nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Cijeli projekt nosi naziv „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela - Trogir“, te je težak oko 1,43 milijarde kuna, od kojih oko 800 milijuna financira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

- Projektom će stopa priključenosti dostići 99 posto pokrivenosti, odnosno na području Kaštela, Trogira i Čiova oko 32 tisuće stanovnika dobit će kanalizacijsku mrežu, a skoro 8000 stanovnika i priključke na vodoopskrbu – kazao je ovom prilikom direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta.

Započeti radovi u Kaštelima, koji obuhvaćaju područje od magistrale do mora,  prva su faza tog projekta kojoj je vrijednost preko 263 milijuna kuna, a u sklopu ove prve faze bit će izgrađeno više od 60 kilometara odvodnih cijevi, 25 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda će se rekonstruirati ili postaviti nove i bit će izgrađene dvije crpne stanice.

- Ovo je povijesni dan za grad Kaštela, iako je Grad Kaštela u suradnji s Eko agencijom i VIK-om već odradio jedan manji dio projekata fekalne odvodnje, ali ovdje je riječ o projektu kojim će čak 99 posto stanovništva riješiti svoje probleme nedostatka odvodnje i vodoopskrbe. Osim toga ovim projektom napokon će doći kraj i svim onim ekološkim problemima u Kaštelanskom zaljevu. Ono što nas čeka u drugoj fazi, koja će uslijediti za približno tri mjeseca, je izgradnja vodoopskrbe i kanalizacije na području poviše ceste D8. Svim ovim radovima, kako sam već kazao, za približno tri i po godine Kaštela će u potpunosti biti pokrivena odgovarajućom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom – ustvrdio je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

O značaju cijelog projekta okupljenima je govorio ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kao i ministar Tomislav Ćorić.

- Ovdje je riječ o jednom od 14 projekata u sklopu ove aglomeracije, a njegovim dovršetkom riješit će se problem nedostatka ove vrste infarstrukture, ali i okolišni problem i njegov utjecaj na turizam ovog kraja te ukupno gospodarstvo – dio je iz ministrovog izlaganja.

Župan Blaženko Boban najavio je skoro potpisivanje ugovora o početku radova i na trogirskom području, ali i otvaranje projekata  sinjske, triljske, imotske i hvarske aglomeracije.

- Ono o čemu smo govorili prije godinu dana, danas dobiva svoj opipljivi smisao na samom terenu, a sve skupa u narednih nekoliko godina promijenit će komunalnu sliku Splitsko-dalmatinske županije – zaključio je Boban.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij