hren

USPORNICI, ELABORATI I PLANOVI
Briga za vlastitu, ali i sigurnost svojih najbližih, posebno djece, razlog su zbog kojeg dio građana Kaštela od nadležnih traži postavljanje uspornika na pojedine prometnice, a jedna od lokacija na kojoj se uspornici traže je i ulica Kralja Krešimira. No nisu samo uspornici ono što muči stanovnike uz tu prometnicu, jer godinama očekuju rekonstrukciju te ulice.

Radi se o ulici koja je glavni spoj stare kaštelanske ceste i brze ceste, a koja svojim izgledom i funkcionalnošću to ne opravdava. Na jednom dijelu ulice privatna zemljišta s ogradama i zidovima nalaze se tik uz prometnicu pa, iako se radi o dvosmjernoj ulici, mimoilaženje vozila često je upitno.  Postoji dio ove prometnice koji graniči i s oborinskim potokom, a dio vodi ispod pružnog nadvožnjaka, gdje je potreba za opreznom vožnjom maksimalna.

- Izađemo iz kuće i moramo se „lijepiti“ uz ograde i zidove, jer nogostupa nema, a ulica je na mjestima toliko uska da teško prođe jedno šire vozilo, a ne dva. Posebno su ugrožena djeca na putu do škole, jer uz to što nema nogostupa postoji i nekoliko nepreglednih područja, kada ne možeš, kao pješak, vidjeti da ti vozilo dolazi ususret ili iza tebe. A dio vozača i ovom ulicom vozi kao da je sve u najboljem stanju i ne smanjuju brzinu. Bilo je nekih govora i najava o rekonstrukciji ulice pa i prenamjeni njenog južnog dijela u jednosmjernu ulicu, ali očito od toga nema ništa pa apeliramo na nadležne da makar za sada postave ležeće policajce kako bi se usporila brzina na ovom području – dio je onoga o čemu su nam tijekom zadnjih mjeseca pisali stanovnici ove ulice.

Što se može napraviti, planira li se rekonstrukcija  te može li se nešto konkretno napraviti za sigurnost djece i ostalih pješaka u toj ulici, pitanje je koje smo postavili nadležnima u Gradu.

- Grad Kaštela će naručiti prometni elaborat u cilju povećanja sigurnosti prometa u navedenoj ulici – bio je kratki odgovor koji nam je pristigao iz Odjela za komunalu.

I dok se čeka da Grad naruči elaborat te da se isti izradi, a potom i nešto poduzme spomenimo da su u toj ulici Hrvatske željeznice planirale uređenje pružnog nadvožnjaka  pa time i proširenja prometnice, koja se nalazi ispod njega. Nadležni iz HŽ-a još prije četiri godine kazali su nam kako je u tijeku izrada projekta proširenja, koji vodi služba za Razvoj i investicijsko planiranje iz Zagreba te je prema planovima bila predviđena izgradnja tog nadvožnjaka tijekom 2018. i 2019. godine. Izrada tehničke dokumentacije bila je dovršena u  travnju 2017. godine, no godinu kasnije, iako je bilo najavljeno, radovi nisu započeli, a odgovor na pitanje gdje je sve stalo, od HŽ-a nismo nikada dobili.

Isto tako, nadležni u Gradu nekoliko puta, u razgovorima, ali i tijekom aktualnih sati na Gradskom vijeću, najavljivali su korake u rekonstrukciji te ceste, naglašavajući kako su svjesni lošeg stanja te značajem te ulice kao spone dviju glavnih prometnica. No, do danas ti koraci još nisu napravljeni.

A što se tiče postavljanja uspornika, kako je rečeno, potrebna je izrada  elaborata da bi eventualni uspornici imali smisao, jer poznato je da su uspornici u desetljećima ranije često postavljani stihijski, neprofesionalno i bez utjecaja struke pa su stvarali više problema nego koristi.
U skladu sa zakonskim propisima, postavljanje uspornika danas se realizira uz potrebnu dokumentaciju te konzultacije sa stručnim tijelima pa je cijeli postupak duži nego to građani očekuju.

Na kraju spomenimo, da su prije nekoliko godina u sjevernom dijelu Krešimirove ulice bili postavljeni uspornici, a malo nakon postavljanja građani su tražili njihovo uklanjanje.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij