hren

Svjedočimo onom 'što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli tisuću. Treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstvo, virus ozbiljno prijeti na sve strane, kazao je ministar Beroš na početku današnje konferencije za medije održane povodom velikog broja novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

„Moramo se pridržavati mjera, one su donesene da bismo preživjeli ovu ugrozu ne da bismo nekog kaznili. Moram reći da trud zdravstvenih djelatnika ne može biti jače od neodgovornosti građana", rekao je Beroš.

U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika. Jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš objašnjavajući da kad su slali priopćenje još nisu imali te brojke, piše Index.hr

"Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja", rekao je Beroš.

"U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC Split, 27, u KB Dubrava 60 posto. KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. Moramo misliti na to tko će nas liječiti", poručuje Beroš.

"Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih", kazao je Beroš.

Capak: Apel građanima

"SVjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu. Nemamo nekih posebnih žarišta. To je jedno zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo mjera, distance, higijene i nošenje maski. Mi pokušavamo donijet balansirane mjere. Ovo što se sad događa, da se dovode u pitanje mjere, a moram naglasiti da su te mjere najliberalnije u Europi, molim građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odgovorno i disciplinirano, jer jedino na taj način možemo zaustaviti rast, kroz tjedan do 10 dana se nadamo da bismo mogli zaustaviti rast i izravnati krivulju", rekao je Capak, javlja Indeks.hr

"Dobro je da nemamo veći porast teško oboljelih, novi moment je da proboj virusa među zdravstvenim radnicima, što je dodatni problem. Imamo ih manje za liječenje svih bolesnika, u ovom trenutku se čini sve da bi se unutar pojedinih zdravstvenih ustanova reorganizirao posao da svi dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb. Trenutak je da se uozbiljimo i pridonesemo tome da sačuvamo zdravstveni sustav", dodao je doktor Lukšić.

"Ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo. Imamo 14460 bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Siguran sam da ako 'uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni pokažemo zajedništvo, ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo", rekao je Beroš dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti poput Arene kao i tercijarni.

"Za očekivati je da mjere poluče učinak kroz tjedan, 10 dana. Ali ako se ne budemo držali mjere, moglo bi nam se početi događati ono što se događa u nekim susjednim zemljama", kaže Beroš. "Trebamo pričekati učinak ovih mjera, pa tek onda razmišljati dalje", rekao je Beroš.

"Portugal je od jučer uveo policijski sat, imaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, mi imamo najliberalnije mjere, ali mi tražimo balans nekakav, daljnje ograničavanje okupljanja, zatvaranje svih mjesta okupljanja, strože kontroliranje nošenje maski, ima još puno prostora za nove mjere, nemojte prenijet da se uvode noe mjere, samo kažem da ima još prostora za to", kazao je Capak.

"Razmišljamo i o hladnom pogonu pogotovo za one bolnice u kojima se desio prodor virusa", otkrio je Beroš.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij