hren

INICIJATIVA NASTAVNICE RUŽICE IVANKOVIĆ CIOTTI
Kako bi što više vremena proveli u kretanju, ovog tjedna učenici i nastavnici OŠ kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, nastavu će iz pojedinih predmeta imati na otvorenom, odnosno u šetnji ulicama grada.

Razlog tomu nisu mjere, niti koronavirus, nego projekt „Hod za zdrav život“  kojeg je osmislila njihova nastavnica zemljopisa Ružica Ivanković Ciotti. Time će učenici uz šetnju razgovarati o određenom nastavnom gradivu, što je i cilj ovog projekta.

- Djecu trebamo vratiti u prirodu, to je neka moja ideja koja je sazrijevala u meni, ali da nisam imala dovoljnu podršku i pomoć svojih kolega u tome ne bih uspjela – kazala nam je u razgovoru nastavnica Ciotti ističući kako je zahvalna kolegama koji su joj pomogli realizirati ovaj projekt koji joj je vrlo važan, prije svega jer joj je, kako je kazala, povratak djece prirodi životni moto, a terenska izvanučionična nastava je nešto čemu teži.

U tjedan hodanja uključio se veliki broj nastavnika i učitelja škole koji će nastavu održati kroz planirane aktivnosti, a u projektu je već sudjelovao 4.c razred.

- Cilj mi je da taj tjedan barem jedan školski sat svaki razred bude vanka u nekoj šetnji, ali povezano sa nastavnim sadržajem jer sve ono što bi radili u učionici  te ishode možemo ostvariti i na terenu – kazala je Ciotti i dodala da je za učiteljice razredne nastave i sam osmislila par ideja, kao što su brojanje parnih koraka koje mogu primijeniti iz matematike, gledanje prometnih znakova, orijentacija u prostoru, mogu razgovarati o velikom i malom slovu u pisanju ulica i slično.

Kako bi učenike motivirali i pripremili na tjedan hodanja, odnosno izvanučioničnu nastavu, prigodno je uređen i školski prostor. Postavljeni su panoi s učeničkim radovima na temu kretanja gdje su uz likovne radove ispisani i prigodni stihovi i poruke te su ujedno po zidova hodnika škole postavljeni učeničke radovi sa stopama, kao asocijaciju na kretanje.

Projektu „Hod za zdrav život“ prethodila je aktivnost povodom Svjetskog dana pješačenja koji se obilježava u listopadu. Ove godine bilo je to 4. listopada kada su nastavnica Ružica Ivanković Ciotti sa kolegicom Marijanom Šimić profesoricom Hrvatskog jezika, ljubiteljicom planinarenja, okupile dvije grupe učenika te su taj dan obilježile trosatnim pješačenjem sa svojim učenicima.

- Kolegica Šimić i ja smo napravili dvije grupe u školi i to mladih planinara i geoistraživača, ove godine su nam to bili 7.a i 7.b, osmišljavale smo što bi mogli napraviti, a da to bude što više van škole. U  tome nam je pomogao Svjetski dan pješačenja koji se obilježava da bi ljude vratili prirodi da se ukaže na važnost kretanja i pješačenje, ali i da se ukaže na važnost boravka u prirodi. S toga smo i mi s naše dvije grupe obilježili taj dan, tako što smo sa učenicima krenuli u šetnju do Kaštel Starog i nazad – ispričala nam je Ciotti i naglasila kako je tada dobila motivaciju i želju da potakne i druge u njihovoj školi na ovakvu aktivnost.

 

Foto:PGK i OŠ kneza Trpimira


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij