ZA SADA MALI BROJ ZARAŽENIH
S obzirom da Splitsko-dalmatinska županija već duže vrijeme bilježi najnepovoljniju epidemiološku situaciju, nastava u školskim klupama kaštelanskih škola za sada prolazi relativno dobro. Od ukupno šest škola, od kojih je pet osnovnih i jedna srednja, u samoizolaciji su do sada bila dva razreda te šest pojedinaca, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima  koji su imali covid infekciju ili su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom koja je imala zarazu.

Pridržavanje zadanih mjera u školama od korištenja dezinficijensa, nošenja maski, svakodnevnog mjerenja tjelesne temperature provjetravanja i dezinficiranja prostora nije spriječilo da se u mjesec dana nastave u školskim klupama ne prenese koronavirus.

- Imali smo dvoje učenika u samoizolaciji i jednu djelatnicu, ali niti jedan razred nije kompletno išao u samoizolaciju. Maksimalno poštujemo mjere koje su nam zadane, činjenica je da posebno u razredima razredne nastave, ne možete djeci zabraniti nekakve kontakte koji ne spadaju u sve te mjere koje su propisane, oni su jako zaigrani. Puno je lakše sa razredima od 5.do 8., zato što su oni svjesniji, a osim toga vide i uzor u nastavnicima koji dežuraju pored njih i nose maske - kazala je Silvana Maganjić ravnateljica OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću i dodala da za sada sve ide onako kako je propisano, te se nada se da će i dalje biti tako.

Slična situacija, no s većim brojem onih koji su bili u samoizolaciji zatekla je OŠ Bijaći u Kaštel Novome. Iako se u školi za sada radi prema modelu „A“ koji podrazumijeva nastavu u školi, jedan razred zbog covid infekcije imao je dva tjedna nastavu preko društvene grupe.

- Imali smo par slučajeva naših djelatnika s covidom, oni su već izašli iz izolacije, i jedan razred koji se na nastavu vratio u četvrtak. Za njih je nastava organizirana preko društvenih grupa, zapravo su radili onako kako je bilo kad je bio lockdown. Za učenike starijih razreda ukoliko netko bude u izolaciji radit će preko platforme Teams, a da se dogodi da netko mora u izolaciju iz predmetne nastave, nastava bi išla online - pojasnila je ravnateljica Jadranka Šošić i dodala da inače u školi nemaju nekih većih problema s održavanjem nastave prema mjerama te da su učenici za vrijeme velikog odmora  u dvorištu gdje se točno zna pozicija za svaki razred, a da im je olakšan i ulazak u školu jer imaju četiri ulaza.

Zbog covid infekcije u samoizolaciji je završio i jedan razred gimnazijalaca, a u jedinoj kaštelanskoj srednjoj školi situacija sa zarazom je dobra s obzirom da je riječ o školi koja ima i učenički dom te učenike koji odrađuju i praksu u zatvorenom prostoru.

- Iako nam je jedan razred gimnazijalaca u samoizolaciji, trenutno nemamo niti jedan aktivan slučaj zaraze. Gimnazija koja je inače imala nastavu u jednoj smjeni, sada su u dvije smjene tako da se djeca ne miješaju. Iako nismo brojna škola, specifični smo po tome što nam učenici dolaze od svuda, a imamo i učenički dom. Ta fluktuacija djece iz raznih sredina je velika i u tome je naša problematika. U dijelu gdje nam je struka tu ima dosta praktične nastave jer nam pojedini učenici imaju praksu u zatvorenim prostorima gdje je veliki protok ljudi i izloženi su svemu – kazala je Marija Kezele ravnateljica SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića i zaključila da se, bez obzira na sve, dobro drže.

Tri su škole do sada bez covid infekcije

Bez slučajeva zaraze covid infekcijom do sada su tri škole, OŠ prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom, OŠ kneza Mislava u Kaštel Sućurcu te OŠ kneza Trpimira u Kaštel Gomilici koja je jedna od škola s velikim brojem učenika.

- Uhodali smo s novim mjerama i još uvijek nemamo problema sa covidom. Za sada je sve dobro, a kako će dalje biti teško je reći jer škola ima 900 učenika i kad dodate još njihove obitelji, praktički smo ne izravno u kontaktu sa tri do četiri tisuće ljudi.  Što se tiče učenika, oni su odgovorni i za sad sve dobro funkcionira i zadovoljan sam odnosom učenika prema kompletnoj situaciji – kazao je Zoran Blažević ravnatelj OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice napomenuvši kako ima izostanaka učenika s nastava, ali da je uglavnom riječ o prehladama.

A je li riječ o prehladi ili covid infekciji kada su učenici u pitanju glavnu riječ ima obiteljski liječnik, odnosno pedijatar, ali i liječnik školske medicine koji procjenjuje treba li učenika poslati na testiranje na SARS-CoV-2 ili je riječ o nečemu drugome.

Potpuno nova situacija koja se nije dogodila u povijesti školovanja zadesila je tako i djelatnike škola i učenike u novoj školskoj godini. U školu se ide s maskama gdje ih na ulazu čekaju dezinficijensi i provjera tjelesne temperature, ukoliko to nisu obavili kod kući. I dok su učenici nižih razreda uvijek boravili u jednoj učionici za vrijeme nastave, sada je tako i sa učenicima od 5. do 8 razreda koji nastavu u školskim klupama prate pod zaštitnim maskama za lice. 

Do daljnjega nema druženja ispred i oko škole, a posebno ne po školskim hodnicima, tek za vrijeme velikog odmora svaki razred za sebe, koliko je to moguće, provodi 15 minuta pauze uz marendu na otvorenom.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij