hren

ZA NEKE POSTOJI RJEŠENJE
Gotovo da i nema dijela Kaštela u kojem nema uskih i neadekvatnih ulica zbog neplanske urbanizacije Kaštela koja je trajala nekoliko desetljeća, a koja je danas dovela do niza problema jer je sve veći broj stambenih objekata i građana i automobila. Za neke od njih danas je teško naći adekvatno rješenje, a za neke rješenja ima.

Rješenje postoji za jednu takvu usku ulicu u Kaštel Starom, koja je dvosmjerna, a koja je na samom ulazu s Ceste dr. Franje Tuđmana široka svega tri metara. Riječ je o Županjskoj ulici kojom svakodnevno prometuje veliki broj automobila, jer ulica prema sjeveru izlazi na most preko kojega se može na brzu cestu, a u navedenu ulici može se doći sa tri strane, a koja uz sve navedeno nema ni nogostup za pješake, a svaku godinu u ulici je sve više stanovnika.

O proširenju Županjske, nadležnim službama grada Kaštela u nekoliko navrata rješenje su potražili u ime stanovnika te ulice i gradski vijećnici, SDP-ov Filip Plećaš i nezavisni Ivan Gotovac koji je i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno potegao tu priču, a priču su podijelili i sa redakcijom Portala.

- Ulica je neadekvatna za toliki promet auta, ona ne može podnijeti toliki teret jer je spoj stare ceste s magistralnom, bez obzira što joj to nije namjena. U nju se može doći sa tri strane, a uz sve to zapadno od ulice su se napravile četiri zgrade sa 80 stanova – kazao je Ivan Gotovac i napomenuo da je ulica u donjem dijelu prema Cesti dr. Franje Tuđmana široka svega 2,7 do najviše tri metra te da se ne mogu mimoilaziti auto i pješak, a kamo li dva auta te kako se često zna dogoditi  kolona auta koji ne mogu, niti naprijed niti nazad.

Navedena ulica se može proširiti, a prema riječima Filipa Plećaša, Gradu su predlagali da od investitora koji je izgradio zgrade pored navedene ulice, otkupi  dio zemljišta za proširenje.

- Dva do tri metra koridora ceste koji je u vlasništvu investitora zgrada u dužini od sto metara treba otkupi od dva vlasnika i da se cesta na taj način proširi. Da se napravi dvosmjerna ulica od 5, 5 metara do nadvožnjaka, odnosno mosta prema sjeveru. Uz to, donji, južni dio ceste bi trebalo proširiti koliko se može i pretvoriti je u jednosmjernu, tek onda bi imali ulicu kako treba – kazao je Filip Plećaš napomenuvši kako je ovo očiti primjer kako Grad planira urbanizam.

Za proširenje Županjske ulice u Kaštel Starom, odnosno rješavanja problema s kojima se susreću stanovnici navedene ulice, Grad je rješavanje već pokrenuo.

- Navedeno će se riješiti kada se Županjska ulica, odnosno ova zona uvrsti u Program građenja komunalne infrastrukture kojeg donosi Gradsko vijeće. Prijedlog dvojice gradskih vijećnika  bio je da se na dvije parcele proširi prometnica radi lakšeg prometovanja. U tom pravcu Grad je obavio razgovor s  vlasnicima zemljišta i uputio predmet na procjenu nekretnina – stoji u odgovoru Grada.

Proširenje ulice, moglo bi ići u smjeru u kojem predlažu Gotovac i Plećaš, no u našem razgovoru vijećnici koji su ujedno i stanari navedene ulice, imaju još jedan problem. Odnosno, dodatni razlog za hitno proširenje i to zbog, kako su kazali, mogućeg spajanja Županjske ulice sa Iločkom koja je paralelna ulica prema zapadu.

Prema njihovim riječima, da se naslutiti kako investitor zgrada koji je jedan od vlasnika zemljišta kojeg Grad treba otkupiti, ulaz do zgrada, odnosno dokumentaciju imaju preko Iločke ulice. No, kako je ta ulica jednosmjerna, budući stanari tih zgrada kao izlaz morat će koristiti Županjsku. Njih brine, spajanje Iločke sa Županjskom jer bi to bio četvrti ulaz u navedenu ulicu, a niti jedan nije, prema njihovim riječima, kako treba.

- Mi ne želimo da se Iločka spoji  sa Županjskom, najprije zato što to nije definirano niti GUP-om niti DPU-om. Vidljivo je da je cesta, odnosno tampon napravljen samo nije asfaltiran. Spajanjem tih dviju ulica Županjska će se još više opteretiti – napomenuo je Plećaš, a Gotovac dodao, da Županjska ne može podnijeti  teret prometa zbog svoje širine, ni zbog prometa koji se povećao izgradnjom mosta, a kamo li, kako je kazao, da može podnijeti teret kamiona koji svakodnevno voze zbog radova na zgradama. A onda sutra, i svih tih stanara koji će živjeti u nove četiri zgrade koje su se izgradile, a koje se nalaze između Iločke i Županjske ulice.

To je još jedan dodatan razlog, kako su kazali, zbog kojeg hitno treba proširiti Županjsku, u protivnom spremni su i na zatvaranje ulice.

 

Foto:Ivana Topić(PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij