hren

NEKA NAM ZAGOVOR BLAŽENE DJEVICE MARIJE POMOGNE DA ŽIVIMO BOŽJU PRISUTNOST U SRCU  
Blagdan nebeske zaštitnice Kaštel Starog, Gospe od Ružarija, proslavljen je ove nedjelje u toj župi svečanom koncelebriranom Svetom misom, kojoj je prethodila tradicionalna  procesija s Gospinim kipom kroz mjesto. U njoj je, ujedinjen u molitvi i pjesmi, sudjelovao veliki broj vjernika iz ove, ali i susjednih župa, premda zbog pandemije u nešto manjem broju nego u godinama ranije.

Obraćajući se okupljenim vjernicima i čestitajući im blagdan Blažene Marije od krunice,  don Boris Vidović, profesor na splitskom KBF-u,  u svojoj  je propovijedi istaknuo kako smo po njoj došli slaviti i zahvaljivati Bogu te moliti njen zagovor za naše živote i živote svojih obitelji, za naš narod, za mir u srcu, ali i tražiti utjehu i sigurnost, onaj unutarnji duboki mir koji ne uspijevamo dobiti u ovom svijetu, ma što god mi činili.

-  U susretu Boga i čovjeka, po Božjem daru i milosti, događa se taj mir, iskustvo Božje prisutnosti koje nadilazi onaj jednostavni mir. U tom susretu čovjek otkriva ljepotu života, otkriva božanstvo, otkriva i smisao i to iskustvo potrebno nam je jer upravo vrijeme u kojem živimo je protkano nemirom i nesigurnošću. Nesumnjivo da ovo vrijeme koje proživljavamo otkriva mnoga pitanja, a jedno od njih je i pitanje o smislu i razlozima ljudskog postojanja-  kazao je don Boris Vidović.

- Što je čovjek u svojoj biti kad smo tako lako pogodni za različite i brze promjene uslijed kojih ostajemo dezorijentirani, i ovdje onda dolazimo tražiti taj Božji mir i utjehu – pitao je don Boris.

Naglasio je kako često osjećamo da bi smo htjeli, imamo i volju, ali nam ponekad nedostaje i snage i spremnosti, pa nam stoga treba pomoć Blažene Djevice Marije, posrednice svih milosti, one koja svojim zagovorom i molitvama podupire našu nemoć.

- Upravo zato bismo trebali moliti, i zato molimo Blaženu Djevicu, kako bismo mogli živjeti ono što smo pozvani, živjeti već ovdje tu Božju prisutnost u srcu, u nama. Božju prisutnost koja se uvijek ovdje iznova  događa u svetom sakramentu euharistije i u svim ostalim sakramentima. Bog nam je ostavio sebe u Crkvi kako bismo mogli svaki dan iznova hraniti se na Njegovoj ljubavi i nositi mir i sigurnost - kazao je don Boris Vidović,  pozivajući sve okupljene vjernike da obnove svoju vjeru u Božju prisutnost i svoju vjeru da nismo tek slučajno bačeni u ovaj svijet.

- Neka nam zagovor Blažene Djevice Marije pomogne da živimo dosljedno, pobožno i pravedno u  ovome svijetu kako bismo ispunili ono poslanje koje svatko od nas ovdje ima - zaključio je.

A koliko se Staroseljani  zahvalni svojoj Nebeskoj Majci, Gospi od Ružarija, kojoj je i posvećena župna crkva, najbolje svjedoči velik broj zavjetnih darova  od srebra i zlata, poznatije u puku i kao Gospino zlato, koje se na  sam blagdan običavalo  izlagati, a Njeno štovanje traje još od samog osnivanja Župe i gradnje prve župne crkve krajem 16. stoljeća.

 

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij