hren

Prvog dana listopada, u četvrtak, prestala je važiti županijska Odluka o mjerama zaštite od požara, prema kojoj nekoliko mjeseci nije bilo dozvoljeno paliti vatru na otvorenim prostorima, no kako su nam naglasili u Županijskom vatrogasnom operativnom centru 193 i dalje je potrebno odgovorno ponašanje u postupanju s vatrom.

Iako je paljenje na otvorenom dozvoljeno od 1. listopada, obveza je svih koji paljenje žele provoditi, da o namjerama paljenja unaprijed obavijeste najbliže vatrogasno društvo ili postrojbu te od njih dobiju suglasnost, a suglasnosti će ovisiti o nekoliko faktora, prvenstveno vremenskim prilikama.

Pri tome je važno, naglasili su vatrogasci iz operativnog centra da se paljenje mora prijaviti za svaki dan, bez obzira radi li se o uzastopnom paljenju tijekom nekoliko dana.

I kad građani dobiju suglasnost od nadležnih vatrogasaca, pri paljenju trebaju i dalje pažljivo postupati, uz mjere opreza.

Pa je tako, između ostalog, granje i biljni otpad potrebno paliti na odgovarajućim mjestima, dalje od šuma, gustiša i objekata, oko mjesta gdje će se paliti napraviti sigurnosni pojas, treba osigurati priručna sredstva za gašenje ostataka spaljenih tvari i mogućeg proširivanja vatre te spaljivanje treba provesti kada su odgovarajuće vremenske prilike, odnosno vrijeme bez vjetra.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij