hren

Ukratko, na vidiku su novo snažno jugo s vrhuncem u subotu, nove obilne kiše od vikenda, a nastavit će se i kroz sljedeći tjedan, no zahlađenje kakvo nas je pogodilo prošlog vikenda zasad nije na vidiku

Tek su posljednji dani donijeli dah jeseni u naše krajeve. Prije promjene vremena bilježili smo vrućine i obarali datumske temperaturne rekorde. U samo nekoliko dana sve se promijenilo. Temperature su drastično pale, pala je obilna kiša koja je prekinula dugotrajnu i zabrinjavajuću sušu.

Zbog posljednjih sedam dana, rujan će završiti u većem dijelu Dalmacije kao iznimno kišan mjesec. Dovoljno je reći da je u Rudi (HE Orlovac) od početka mjeseca palo 286 litara kiše po kvadratnom metru. Sali na Dugom Otoku je primio 229, Gruda u Konavlima 225, Vela Njiva u Zamosorju 224 itd.

Rijetka su mjesta koja su primila manje oborine od rujanskog prosjeka, poput otoka Visa, dijelova Korčule, i dio šibenskog područja. Posljednjeg dana rujna oborina više neće biti tako da ovomjesečna oborinska karta Dalmacije izgleda ovako:

Nakon vikend ciklone vrijeme nam se stabiliziralo, a ljubitelji stabilnog vremena moći će uživati u sljedeća dva dana. U srijedu će biti pretežno sunčano i suho. Popodne će na moru biti umjerenog vjetra zapadnih smjerova, a ujutro i navečer uglavnom slaba bura. Jutro prohladno s minimalnim temperaturama zraka u Zagori od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima većinom od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 24°C.

Četvrtak donosi nastavak stabilnog vremena, ali popodne može biti promjenjive naoblake, a na sjeveru Dalmacije postoji mogućnost pokoje kišne kapi. Noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak, navečer jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 19 do 24°C.

U petak nova nagla promjena sinoptičke situacije. Približavanjem nove ciklone tlak će biti u padu, jugo u jačanju, a temperatura zraka će rasti. Zbog toga nas očekuje promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva suho, ali će ponegdje pasti malo kiše. Jugo pojačano i jako, navečer će na moru doseći olujne udare. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Subota će biti najnepovoljniji dan tjedna. Bit će pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Dok će ujutro biti više suhih razdoblja, krajem dana, a osobito navečer i u noći na nedjelju kiša, pljuskovi i grmljavina. Ponegdje će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, danju većinom od 22 do 26°C.

Očekivana sinoptička situacija u subotu: centar ciklone nad Francuskom, vrlo guste izobare nad Jadranom s prednje strane ciklone

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, u nedjelju će kiše i pljuskova biti još u noći, a danju bi moglo biti dosta suhog vremena. U noći će vjetar s juga okrenuti na lebić, prolazno na tramontanu, a do večeri ponovno slabo do umjereno jugo. Zadržat će se toplo.

Čini se da će vrlo nestabilno i tek malo svježije u odnosu na vikend biti u prvom dijelu sljedećeg tjedna.

Ukratko, na vidiku su novo snažno jugo s vrhuncem u subotu, nove obilne kiše od vikenda, a nastavit će se i kroz sljedeći tjedan, no zahlađenje kakvo nas je pogodilo prošlog vikenda zasad nije na vidiku.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij