hren

MOŽE SE POGLEDATI DO 1.LISTOPADA
Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija započele su s proslavom Jubileja 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Nakon otvaranja Međunarodnoga znanstvenoga skupa u dvorištu Biskupove palače predstavljen je kip svetog Jeronima, kipara Vena Jerkovića iz Kaštel Kambelovca.

Umjetnik kipa je u bračkom kamenu isklesao spomenik 2,2 metra velikom svecu i naučenjaku s početka kršćanstva, poznatom pod egidom “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac”, a njegovo se kameno obličje trebalo povodom 1600 godina od njegove smrti postaviti u Svetoj zemlji. No pandemija je sve stopirala, pa se trebalo iznaći novo rješenje. Stoga je kip iz ateljea akademskog kipara Vene Jerkovića u Kaštel Kambelovcu prevezen u dvorište Biskupove palače.

 - Sveti Jeronim je čovjek koji je zadužio čitav svijet a nas najviše. Živio je oko 73 godine, a od toga 36 godina proživio uz spilju gdje je „Riječ tijelom postala“. Tu je ostvario velebno djelo Vulgata, prijevod na latinski jezik Svetoga pisma. Križari su kasnije njegove kosti prenijeli u Rim u baziliku Santa Maria Maggiore - kazao je nadbiskup mons. Marin Barišić na početku svoga govora te dodao da je šteta što Jeronimove relikvije nisu došle u crkvu svetog Jeronima, ali da se na neki način s ovim kipom „sveti Jeronim ponovo vraća u Svetu Zemlju“.

Naime, kip svetog Jeronima napravljen je od bračkog kamena te je u tom kontekstu nadbiskup naglasio da je isklesan od oporoga dalmatinskog kamena.

- Opor na svoj način simbolizira naš mentalitet i narav svetog Jeronima, ali izglađenu, humaniziranu i kristijaniziranu molitvom, askezom i postom. Ne samo dalmatinski kamen, nego i sunce mu je dalo patinu našega ambijenta. Svi hodočasnici koji u buduće budu išli u Svetu Zemlju moći će u srcu Jeruzalema, na Sionu, u bazilici Usnuća Marijina posjetiti kip svetog Jeronima -  kazao je nadbiskup Barišić čestitavši umjetniku simpatično primijetivši da kip i kipar imaju sličnosti.

- To je jedno od mojih najznačajnijih djela i gledam na njega kao Božju providnost. Izvađen je iz jednog kamena u Pučišću koji je odležao više od 20 godina vani što je važno za ovu skulpturu. Nema niti jedne vene. Težak je oko jednu tonu - kazao je kipar zavalivši nadbiskupu, županu i autoru izložbe.

Idejni začetnik i voditelj projekta fra Tomislav Glavnik, zamjenik provincijala Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca i dugogodišnji licencirani vodič hrvatskih hodočasnika u Svetu zemlju kazao je da su Hrvati uvijek kroz povijest nastojali u svijetu ostaviti svoj trag.

- Danas mi kao mali narod možemo biti ponosni jer ostavljamo veliki trag. To je utjeha za naš narod koji je kroz povijest dosta propatio. Moći će hodočasteći u Svetu Zemlju uskoro posjetiti kip sv. Jeronima na Sionu, također uskoro i kip sv. Nikole Tavelića u predvorju dvorane Posljednje večere te novu crkvu Hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu za koju je blagoslovljen kamen temeljac- kazao je fra Tomislav zahvalivši ljudima otvorena srca koji su duhovno i materijalno podržali spomenute inicijative.

Svi zainteresirani moći će pogledati kip i izložbu u Nadbiskupskom ordinarijatu svakim radnim danom od 8 do 13 sati do 1. listopada. Tada izložba seli u zgradu Splitsko-dalmatinske županije, a kip ide u radionicu na pripremu za Svetu Zemlju. Molitveni početak proslave blagdana svetog Jeronima 30. rujna bit će uz blagoslov njegova kipa u 9 sati, a potom se nastaviti u 10 sati otvaranjem Riznice splitske katedrale i popodnevnim misnim slavljem u Solinu.

 

Foto:SMN


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij