hren
 

PONOVO ZNAČAJNIJE OBORINE
Tijekom petka ponovo treba računati na ukupno značajnu količinu oborine, a uz kišu će biti i grmljavinskih pljuskova. Tijekom večeri sutra, frontalni sustav povezan sa ciklonom koja će odmicati polako prema istoku prijeći će preko Jadrana uz okretanje vjetra na zapadne smjerove i to će biti trenutak kad se očekuje kulminacija meteoroloških događanja tijekom ove višednevne epizode, javlja MeteoAdriatic.

Jak i olujan zapadni vjetar (pulenat) na moru i uz obalu bit će uz mjestimice obilnu kišu, glavno obilježje sutrašnjeg dana. Uz ciklonalno vrijeme i plimu te neugodan smjer vjetra i velikih valova, očekuje se plavljenje mnogih niskih obala i uvala po Jadranu, te se vlasnici brodica svakako upućuju na izniman oprez i poduzimanje svih mjera za zaštitu istih od stradavanja na vezu.

Iza fronte pritjecat će osjetno hladniji zrak. Temperatura zraka će sutra navečer naglo padati, pa će nakon maksimalnih 25°C, mjestimice i više sredinom dana, pasti svuda na Jadranu ispod 20°C, a na sjevernom dijelu uz obalu tokom noći do tek koji Celzijev stupanj iznad 10. U kontinentalnom dijelu regije tijekom noći zahladit će na 5-10°C; u gorju i niže.

Ovakvo zahlađenje može u najviše planinske vrhove regije donijeti i malo snijega, uglavnom u subotu ujutro ako se zadrži dovoljno naoblake za mjestimične oborine. Najava snijega odnosi se ponajprije na najviše vrhove Gorskog kotara i Velebita, te DInare, a također i slovenske Alpe (gdje se očekuje i značajniji snježni pokrivač) te najviše planine Bosne i Crne Gore.

U subotu očekujemo svježe vrijeme, promjenjivo oblačno, mjestimice i dalje uz kratkotrajnu kišu, ali bit će i sunčanih razdoblja. Vidljivost će uslijed pritjecanja hladne i suhe zračne mase biti fantastična. Zadržavanje ciklonalnog vrtloga s hladnim zrakom nastavit će se i tijekom nedjelje pa i dalje očekujemo prohladno vrijeme uz čist zrak, povremeno uz povećanu naoblaku i moguću kratkotrajnu kišu. Vjetar će u subotu oslabiti te će kroz vikend biti slab do umjeren, promjenjivog smjera. Osobito svježa bit će noć sa subote na nedjelju kad se u Lici i Gorskom kotaru može pojaviti i prvi jesenski mraz s temperaturom blizu nule; drugdje na kopnu najniže vrijednosti većinom oko 5°C. Uz obalu će minimalne temperature pasti na oko 10°C, ponegdje i niže, a na otocima 10-15°C. Konačan kraj ove ciklonalne epizode očekujemo početkom idućeg tjedna, piše MeteoAdriatic.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij