hren
 

AKCIJA POD NAZIVOM 4 DO 12         
Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije i Nacionalna udruga ugostitelja, inicijatori su akcije naziva „4 do 12“, u sklopu koje će dalmatinski ugostitelji u četvrtak, 24. rujna u 11.56 sati na 60 minuta zatvoriti svoje ugostiteljske objekte.

Spomenuta akcija, potaknuta poražavajućim stanjem ovog sektora, za cilj ima potaknuti djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u toj industriji važnoj za turistički sektor i spriječio kolaps gospodarstva.

- Cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo -  navodi se u priopćenju Udruženje ugostitelja Split.  

Kažu kako ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13 posto ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

- Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, s obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno da se premosti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni da dočekaju iduću turističku sezonu-kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

- Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva -  rekla je Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto suočava se s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca bit će prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij