hren
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je izdao nove, odnosno izmijenjene preporuke u odnosu na raniju verziju, a riječ je o objedinjenim revidiranim preporukama o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene, odnosno samoizolacije.

Prema novim uputama, otpust iz izolacije temelji se prvenstveno na kliničkoj slici, a samo iznimno na temelju negativnog PCR nalaza. Izolacija asimptomatskog pozitivnog bolesnika, kako je i najavljeno, skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan. Osim kod imunokompromitiranih osoba, odnosno osoba oboljeli od malignih bolesti na kemoterapiji, osobe koje primaju visoke doze kortikosteroida, odnosno imunosupresivnih lijekova zbog svoje osnovne dijagnoze.

Također, izolacija oboljeloga s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti, uz uvjet da je najmanje 24 sata bez povišene tjelesne temperature i uz značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Izolacija oboljelih s teškom kliničkom slikom, odnosno čije liječenje zahtijeva intenzivnu skrb, ili imunokompromitiranog bolesnika neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja. U ovom se slučaju izolacija može skratiti na najmanje 15 dana, ali uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Novost je i da na kraju izolacije za zdravstvene djelatnike više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao. Isto vrijedi i za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

U revidiranim preporukama HZJZ-a stoji i da se osobe koje su u protekla tri mjeseca imale laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19 ne trebaju testirati na COVID-19 ako nemaju jasne simptome bolesti.

Dodajmo i kako sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici.

Detaljne upute možete pogledajte OVDJE.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij