hren
 

Iako su još krajem kolovoza iz gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro poslali poziv vlasnicima ugostiteljskih objekata uz obalu i u starim gradskim jezgrama, zbog realizacije dodatne usluge odvoza otpada, broj zainteresiranih za sada je zanemariv, pa su isti poziv uputili i ovih dana.

- Pozivamo ugostiteljske objekte, ukoliko su zainteresirani za skupljanje miješanog otpada u večernjim satima, da se jave na broj telefona 535-068 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. – navodi se u u tom pozivu.

No, o čemu se radi? Djelatnici Zeleno i modro ovog su ljeta u večernjim satima prikupljali otpad vezan uz gradske plaže, a završetkom sezone kupanja otvorila se mogućnost prikupljanja otpada za pojedine korisnike.
Kako ugostiteljski objekti svojim miješanim komunalnim otpadom pune pa često i prepune zajedničke kontejnere  na mjestima gdje je bilo nemoguće podijeliti individualne spremnike, dio Kaštela, posebno u centrima i uz obalu i dalje je je s  prepunim kontejnerima pa i malim deponijima. Upravo zato Zeleno i modro nudi ugostiteljima dogovor kako bi im miješani komunalni otpad odvozili u večernjim satima i time smanjili količine otpada u zajedničkim kontejnerima.

Ova usluga naplaćivat će se jednako kao i svim ostalim korisnicima, odnosno po količini odvezenog otpada. Da bi bilo jasnije, umjesto da plaćaju svoj udio u zajedničkim kontejnerima, ugostitelji će plaćati odvoz baš njihovog otpada, što neće posebno promijeniti dosadašnja davanja za tu svrhu.

Isto tako, uvidjevši u praksi da „dobar dio“ sadržaja kontejnera zna biti papirnata i najlonska ambalaža, „proizvedena“ u različitim poslovnim subjektima, iz Zeleno i modro pozvali su vlasnike i korisnike poslovnih prostora uz obalu da im se jave, zbog dogovora o besplatnom odvozu takve ambalaže.

Urediti ove dvije usluge, odvoz miješanog komunalnog otpada za ugostitelje te ambalaže za poslovne subjekte uz obalu i u centrima mjesta, od iznimne je važnosti jer kako je najavljeno, uskoro će se s lokacija kod đardina u Kaštel Novom, na Plavom Jadranu u Kaštel Starom te kod Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, ukloniti zajednički spremnici te će biti preraspoređeni, u manjem broju na druge lokacije. To znači nedostatak prostora za veća odlaganja, a nepropisna odlaganja izvan kontejnera podložna su kaznama.
Zeleno i modro nudi bolje rješenje za sve ugostitelje i poslovne subjekte u obalnom dijelu Kaštela i tu priliku treba iskoristiti.

Foto: ZIM


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij