hren
 

Profesot Goran Samardžić poslao nam je pismo u kojem se osvrnuo na trenutno stanje u školama vezano uz epidemiološke mjere i način provođenja nastave. Pismo donosimo u cijelosti…

Kao profesor – mentor informatike i tehničke kulture, osjećam dužnost da iznesem svoj osvrt na online nastavu,  kojom smo ispratili prošlu nastavnu godinu, a koja je izvjesna u novoj nastavnoj godini. Nažalost, nekolicina škola je bila primorana započeti s online nastavom zbog pandemije uzrokovane Covidom - 19.

Obrazovanje u doba korone predstavlja izazov za nas prosvjetne djelatnike te posebno za naše učenike jer po svemu sudeći na mladima online ostaje.

Nastava na daljinu ima niz svojih prednosti i nedostataka kao i svaka tehnologija. Online nastava zahtijeva da svaki učenik ima svoje računalo ili tablet te pristup internetu.

Informatička tehnologija omogućuje nam praćenje nastave s bilo kojeg drugog mjesta i dostupnost obrazovnim sadržajima neograničeno mnogo puta. Učenici se osjećaju samostalnije i odgovornije.
No, što s učenicima koji nemaju uvjete za online nastavu, potrebne laptope, tablete te pristup internetu? Uvjerili smo se da sve škole nisu bile u mogućnosti svim učenicima osigurati potrebne tablete, naprotiv pojedine škole nemaju ni adekvatna računala, ni razvijen internet u učionicama što je apsurd u današnje vrijeme. Kako će ti učenici pratiti nastavu? Što s učenicima koji nisu samostalni, koji trebaju podršku roditelja prilikom učenja? Ne možemo i ne smijemo generalizirati da svi učenici reagiraju jednako na određene uvjete.

Je li naše ministarstvo zajedno s osnivačima poduzelo sve potrebne predradnje, kako bi svi učenici imali jednake uvjete i kako bi svi učenici mogli usvojiti zadane nastavne sadržaje?

U cijelom ovom kaosu uzrokovanom pandemijom koronavirusa, ne smijemo zaboraviti da su naši učenici bogatstvo u koje trebamo uložiti sve napore kako bi im omogućili što kvalitetnije obrazovanje.
Vjerujem da će korona nestati što prije a da će znanje koje prenosimo učenicima ostati. Uvjeravaju nas da smo spremni na sve izazove u nastavnoj godini. Je li to upravo tako kako tvrde, vrijeme će pokazati a mi još jednom uložimo nadljudske napore kako bi naša djeca postala naši Loomeni.

Goran Samardžić, prof. mentor informatike i tehničke kulture


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij