hren

DIO PUTNIKA I OVE ĆE SE ZIME VOZITI BEZ GRIJANJA
Vlak kao alternativu gužvama u autobusnom javnom prijevozu još prije nekoliko godina izabrao je određeni broj stanovnika Kaštela, koristeći vlak na putu do škola, fakulteta, na radna mjesta ili za obavljanje različitih aktivnosti. No, iako se vožnja prigradskim  vlakom često preporuča te su u cilju jednostavnijeg prijevoza za pojedine skupine uvedene i  jedinstvene karte za vlak i autobus, korisnici vlaka u Kaštelima dobro znaju da im vožnja tračnicama i nije uvijek najidealnija.

Uglavnom se radi o problemima koji dolaze sa starim vlakovima, u kojima je vožnja neudobna te kvarovima koji su učestaliji što su vlakovi stariji. Razlog što na relaciji Split-Kaštela-Split često voze „retro“ vlakovi, vjerojatno leži u činjenici malog broja vlakova koje posjeduju Hrvatske željeznice, ali i stavljanja grada Kaštela i Kaštelana u rubriku „nebitni“
Da je tako pokazuje i trenutno stanje u kojem će, nakon dva mjeseca prometovanja novog vlaka od Splita do Kaštela i natrag, isti biti povučen s ovog područja i nastaviti prometovati u okolici Varaždina.

Novi niskopodni vlak ili kako ga službeno nazivaju vlak serije 7023, proizveden u Končaru, a koji posjeduje sve karakteristike potrebne za prometovanje na kraćim prigradskim relacijama, prošle godine uveden je u promet na kaštelanskom području, ali kratko, nakon čega je počeo voziti na onoj „famoznoj“ liniji splitskog metroa, od Gradske luke do Predgrađa.
Tamo je prometovao uglavnom prazan, a stalno je imao neke tehničke poteškoće budući da nije predviđen za tako kratke relacije, zbog nerazvijanja potrebne brzine. Za vrijeme dok je on vozio na liniji splitskog metroa, u Kaštelima su vozili stari vlakovi, koji su se, zbog opterećivanja i nemogućnosti da razviju potrebnu snagu i brzinu, također kvarili. Ti vlakovi uglavnom su bili bez klime i grijanja, neudobni i potpuno neodgovarajući.

Postavljali smo tada pitanja nadležnima u HŽ-u zbog čega ne naprave logičnu zamjenu vlakova, no konkretnog odgovora nije bilo, a splitski metro uskoro se ugasio. Novi vlak tada je ponovno prebačen na kaštelansku liniju, no to je kratko trajalo, a vlak je odvezen u Varaždin. Kaštelani su se opet morali zadovoljiti uglavnom starim vlakovima.
Početkom ovog ljeta novi niskopodni vlak ponovno je počeo voziti na kaštelanskoj ruti, očigledno zbog turističke sezone, no ovih dana još jednom odlazi iz Kaštela.  Zbog čega, pitanje je koje smo ponovno uputili nadležnima

- Od danas, 3. rujna u sastavu vlakova u kojima je vozio novi dizel-motorni vlak serije 7023 vozit će nagibni vlak sa 134 sjedeća mjesta. Uz nagibni vlak, u gradsko-prigradskom prijevozu grada Splita nastavit će voziti i vlakovi serije 7122 koji imaju 64 sjedeća mjesta.
Od 12 ugovorenih novih dizel-motornih vlakova, za sada je proizvedeno njih pet, a za preostalih sedam u tijeku je osiguravanje financijskih sredstava. S obzirom na mali broj novih dizel-motornih vlakova kojima raspolaže HŽPP, novi vlak na splitskom području vozi tijekom srpnja i kolovoza. Nakon što se nabave preostali dizel-motorni vlakovi, dio njih vozit će i na splitskom području – informirala nas je Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽPP-a.

Tako odgovor zbog čega se vlak prebacuje s kaštelanskog područja nismo dobili, a sve što smo doznali je ono što smo i znali, da će uz nagibni vlak na relaciji Split-Kaštela-Split ponovo voziti vlak serije 7122, popularno zvan Šveđanin. Za one koji ne znaju, radi se o vlaku iz serije jednodijelnih diezel-hidrauličnih motornih vlakova, koje su prije 40 godina proizveli u Švedskoj, a u HŽ su kao rabljeni vlakovi stigli 1996. godine.

Ako samo nadopunimo spisak problema činjenicom da se vozni redovi često mijenjaju, a zbog kvarova putnici znaju poprilično vremena provesti u iščekivanju vlaka ili su „promašili“ vlak zbog prije navedene izmjene voznog reda o kojoj ih nitko nije obavijestio, svaki daljnji komentar je nepotreban.

 

 

Foto:PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij