hren
 

NIKAD KRAJA UREĐENJU STARE CESTE
Prošlo je više od 15 godina od kada je dovršena rekonstrukcija većeg dijela stare kaštelanske ceste, odnosno Ceste dr. Franje Tuđmana, no i nakon rekonstrukcije ostao je niz problema vezanih za nogostupe diljem Kaštela, a jedno od najpromlematičnijih područja u nadležnosti Grada je ono na Tuđmanovoj cesti u centru Kaštel Kambelovca,  što neposredno dovodi i do čekanja na uređenje autobusne postaje u tom mjestu.

Godinama traju nastojanja nadležnih u Gradu Kaštela da postignu dogovor s vlasnicima zemljišta potrebnog za uređenje i nogostupa i autobusnog stajališta, no dogovor nije postignut.

- Dogovor nije postignut uglavnom zbog nezadovoljstva vlasnika koje je izazvano još u vrijeme kada se u neposrednoj blizini gradio objekt pošte te trgovačkog centra, pri čemu se nije u potpunosti vodilo računa o zaštiti imovine susjeda – kazali su nam pojedini Kambelovčani upoznati s ovom temom.

Iako dosadašnja nastojanja Grada u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa nisu urodila plodom, od uređenja nogostupa i autobusnog stajališta se nije odustalo te se uskoro očekuje provedba zakonskih mogućnosti  u cilju javnog i općeg interesa, kao što je izvlaštenje.

- Za predmetno područje u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, nakon čega Grad Kaštela kreće u zakonski postupak prisilnog izvlaštenja i dobivanja građevinske dozvole kako bi se na tom dijelu uredilo područje autobusne stanice i nogostup sa sjeverne i južne strane Ceste dr. Franje Tuđmana – kratko su nam o skorim aktivnostima na ovu temu, odgovorili iz Gradske uprave.

Treba naglasiti da se proteklih nekoliko godina intenzivno radilo na dijelu neuređenih nogostupa u Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu, a pred gradskim službama je i uređenje manjeg dijela nogostupa i u drugim kaštelanskim mjestima, posebno na lokacijama gdje već godinama imamo „pješačke prijelaze koji ne vode nigdje“, odnosno na dijelove nogostupa koji nikada nisu uređeni, pa ni realizirani, također zbog imovinsko-pravnih odnosa.
No, uz centar Kaštel  Kambelovca najveći problem i dalje ostaju nogostupi, autobusna stajališta, kao i sami kolnik na zapadu i istoku Kaštela. Istočni dio zadnjih godina uređuje Grad po etapama, a uređenje ceste na zapadnom dijelu grada Hrvatske ceste najavile su za prvu polovicu iduće godine.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij