hren
 

RIJEČ UREDNIKA
Odskaču li Kaštela uistinu po količini kriminala i zar nije istina da se u ostatku države događaju nasilja i ubojstva? Što se nacionalnih medija tiče, izgleda da su već neko vrijeme upravo Kaštela postala sinonim za loše jer, fala bogu, živi se na račun crne kronike pa prežvakavanje svega lošeg postaje normalna stvar današnjeg novinarstva.

Sigurno ste svi već upoznati sa događanjima u Kaštel Štafiliću kada je skupina mladih nasilnika pretukla i kamatarila mladića zbog 200 (ili 20 – nebitno) kuna duga. Kao i mnogo puta ranije ime našeg grada spominje se uglavnom u ružnom, negativnom kontekstu, tko ne zna možda bi i pomislio da živimo kao u Texasu u vrijeme divljeg zapada.

Moja poruka svima je da Kaštela nisu Texas, da Kaštela nisu leglo kriminalaca! Znate, u Kaštelima djeca šetaju slobodno, igraju se bezbrižno na ulici. Kaštela su grad prepun talentiranih mladih ljudi. Sportašima se ponosimo, naši odbojkaši i odbojkašice, jedriličari i veslači, rukometaši i rukometašice i brojni drugi sportaši znoj i talent ostavljaju na terenima. Kaštela jesu i biti će mjesto održavanja mnogih kulturnih i zabavnih manifestacija, kaštelanske udruge su brojne i zdušno rade za boljitak ovoga grada. Kulturno ljeto, zabava i festivali, primijetit će te, ne zanimaju „velike“ medije, iako su Kaštela grad bogate tradicije, povijesti i znamenitosti kakvih malo gdje ima.

Istina je, kriminalaca i kriminala ima, možda nešto više ili nešto manje nego li u drugim mjestima. Postoje ljudi koji se time moraju baviti, prije svega policija, Gradska uprava i školstvo na svim nivoima, ali i mi sami odgojem svoje djece i svakodnevnim im ukazivanjem na ono što je ljudsko i dobro.
Djeca promatraju svijet otvorenih očiju i prvo što vide je njihova najbliža okolina. Pričekati zeleno na semaforu, propustiti pješaka, pokupiti papirić s poda… male su stvari koje mnogo znače. Komentari, a u posljednjem slučaju i pozivi na linč na društvenim mrežama ogledalo su onih koji to pišu no, na žalost, čitaju ih svi, pa i djeca. Što mislite kako to na njih djeluje i što od toga oni zapamte?

Ne želim previše moralizirati već, koliko mogu, ukazati da treba gledati i na lijepe stvari oko nas jer one su to što nas čini boljima i bogatijima. Uostalom, dragi mediji, u Kaštelima možete pronaći mnogo toga lijepog ako samo malo zagrebete ispod površine, a svako povezivanje imena našeg grada sa kriminalom tada gubi smisao.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij