hren
 

Trenutačno se u Hrvatskoj odmara nešto manje od pola milijuna gostiju. Računalo se i na posezonu, no zbog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj, raste i broj zemalja koje nas stavljaju na crvenu listu, tako s rastom broja oboljelih, pada broj turista.

Kraj sezone bliži se kraju i prije nego što se očekivalo jer sve je manje onih kojima smo sigurna, zelena destinacija. Zemlje koje od svojih građana zahtijevaju testiranje ili 14 dana karantene pri povratku su: Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Island, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Slovenija i Velika Britanija.

Na crvenoj listi za Belgiju i Njemačku nalaze se dvije hrvatske županije Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska. Slovačka nas od 1. rujna obilježava crvenom bojom, a od 2. rujna Poljska zabranjuje letove iz 46 država, među kojima je i Hrvatska.

Nizozemci su nas obilježili narančastom bojom, putovanja u Hrvatsku preporučuju se samo u nužnim slučajevima, a po povratku je preporučena 10-dnevna samoizolacija.

- Od 1.7. ukupno 320 obavijesti je stiglo o osobama koje su iz Hrvatske se vratile u svoje zemlje i ustanovljeno je tamo da su pozitivne - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Sve je manje nade i za posezonu. Poduža lista zemalja koje su nas zacrvenile, u crveno su bacile i nautički turizam.

Posljednjih nekoliko tjedana istopile su se i dobre brojke na kopnu.

- Očekivanja koja su bila obzirom na ljeto i na razvoj turizma bila su mnogo veća, evidentno je da se to neće sad ispuniti, no to još uvijek ne znači da neće biti nikakvih posezonskih aktivnosti - rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK za Dnevnik.hr.

- Njemačko tržište mogu reći da smo još uvijek jako zadovoljni sa prisutnošću njihovih gostiju, možemo reći da je na tendenciji na nekih 50 posto od prošle sezone - kaže Alex Živković, direktor kampa.

No, pitanje je do kada, s obzirom na to da Hrvatska posljednjih dana ruši rekorde, ali ne u broju turista, nego zaraženih koronavirusom, i time produžuje listu zemalja koje nas označavaju rizičnim.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij