hren
 

"U centru Kaštel Starog, uz samu plažu Đardin nalazi se pet kontejnera koji su premješteni s obližnjeg porta, WC mobilna sanitarna kabina, dječje igralište, i štekat obližnjeg ugostiteljskog objekta. Sve to na površini međusobne udaljenosti od nekoliko metara", početak je pisma našeg čitatelja koje je pristiglo u redakciju te ukazuje na probleme dijela mještana. Pismo u nastavku donosimo u cijelosti.

"Svaki od ovih objekata ima svoju svrhu, no za pravilno funkcioniranje i održivost istih, te sigurnost i zdravlje njegovih korisnika istih potrebno je prostorno planiranje, čega u ovom slučaju nije bilo.

Ponukani skoro tragičnim događajem, u kojem je kupa s obližnjeg Vinalka pala na dječje igralište tik do djeteta, želimo upozoriti na HITNU sanaciju, odnosno zaštitu vanjske strane krovišta u interesu građana, a prije nego li se desi veća nesreća.

Nadalje, što se tiče kontejnera, oni su postali mjesto odlaganja krupnoga otpada, ali i organskoga otpada  uključujući ribu, meso te druge otpatke koji predstavljaju potencijalno leglo zaraze. Sve to uz obližnji mobilni sanitarni čvor, te visoke temperature i veliku cirkulaciju ljudi na ovom prostoru predstavljaju izniman rizik za takvo nešto. Kontejneri i okolni prostor nisu još ni jednom oprani od dana premještaja. Ukoliko ćemo dobiti odgovor da su kontenjeri premješteni s porta radi radova na izgradnji luke, postavlja se pitanje kako isti prostor služi kao parking u večernjim satima, dok u isto vrijeme nije moguće vratiti kontenjere na prijašnju lokaciju.

Pored svega toga, na ovom kritičnom području se nalazi štekat obližnjeg kafića koji plaća koncesiju za korištenje javnog prostora. Nepodnošljivi smrad u kombinaciji s ljetnim vrućinama onemogućuje normalan rad ovog ali i obližnjih objekata, ali također i život stanara koji žive u susjedstvu. Javno zdravlje je ugroženo radi nemarnog upravljanja Grada ovim prostorom, stoga ovim putem apeliramo na što hitnije rješavanje ovog gorućeg problema", piše čitatelj Portala.

Odgovore na ova pitanja potražili smo u tvrtki Zeleno i modro te u Gradskoj upravi Kaštela

- Kontejneri na navedenoj lokaciji se prazne svakodnevno. Lokacija nije idealna, ali zbog radova su morali biti pomaknuti sa stare lokacije u portu.

Nažalost ne možemo utjecati na to šta će građani ubacivati u kontejnere, a niti utjecati na to što će se ostavljati pored kontejnera.

Glomazni otpad koji se nalazi pored kontejnera se periodično kupi. Lokacija je jako prometna i često je gužva pa kamion rijetko kada može pristupiti kontejnerima da bi pokupio glomazni otpad, ali unatoč tome nastojimo ga skupljati što češće, minimalno dva puta tjedno – kazao nam je Alen Lučić, direktor tvrtke Zeleno i modro te dodao kako nije točno da kontejneri nisu oprani jer su ih već tijekom sezone zamijenili dva do tri puta, samo što zbog velike vrućine jako brzo poprime neugodan miris organskog otpada.

- Problem stvaraju parkirana vozila u blizini kontejnera zbog kojih se često ne može pristupiti pa građani otpad bacaju u prva dva do tri dostupna kontejnera koja budu prepunjena te bude smeća pored, a oni krajnji kontejneri budu prazni ili polupuni.

U dogovoru s Vlastitim pogonom će se spriječiti parkiranje uz kontejnere postavljanjem „bubamara“. Ne mogu reći kad će i hoće li se kontejneri vratiti na prijašnje lokacije jer to ovisi o izvođaču radova.

Ono što možemo reći je to da će se, nakon što se instaliraju polupodzemni spremnici, ovi postojeći skloniti, no to neće biti do kraja ove sezone – naglasio je Lučić.

Što se samog dijela krovišta tiče, radi se o krovištu tvrtke Dalmacijavino u stečaju tako da Grad nema nadležnost nad pomenutim krovom. Kako doznajemo, u nekoliko navrata Grad je samoinicijativno sanirao dio krovišta Vinalka, međutim jak vjetar ga ponovo razotkriva pa će sanacija cijelog krovišta pričekati razrješenje stečajnog postupka.

Foto: Čitatelj

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij