hren

USUSRET OVOGODIŠNJOJ BERBI
Posljedice pandemije koronavirusa osjetile su skoro sve gospodarske grane u cijeloj Hrvatskoj pa je tako stvorila i probleme  vinogradarima i vinarima u Kaštelima, koji plasman svojih proizvoda vezuju uz turizam i ugostiteljsku ponudu.

Proteklih mjeseci  restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti rade smanjenim kapacitetima, a iako se broj turista i konzumenata u zadnje vrijeme povećao, ugostitelji posluju sa zadrškom zbog nesigurne situacije, što posredno dovodi i do slabijeg plasmana vina na tržište.

Kako bi makar dijelom umanjili loše rezultate poslovanja vinarija, Vlada je donijela određene mjere, no kako su nedavno u HTV-ovoj emisiji Plodovi zemlje govorili kaštelanski vinari Ivan Kovač Matela, Jakov Bedalov te Vlade Perišin, donesene mjere mnogim vinarima neće puno pomoći.

- Mi smo svi odreda mali vinari kojima te mjere ne donose ništa posebno, za nas problemi u plasmanu vina i dalje ostaju – složila su se pred kamerama trojica kaštelanskih vinara, koji u svojim malim vinarijama njeguju tradicijsko vinarstvo.

Kaštelanski vinar Ivica Radunić  također je jedan od vinara koji njeguju tradicijsko vinarstvo te u svojoj konobi proizvodi manje količine kaštelanskih vina.

- Život u vrijeme pandemije svim vinarima je stvorio probleme, nekima više, nekima manje, ovisno o ulaganjima i količinama proizvedenog vina. Ja proizvodim manje količine vina, imam svoje stalne kupce pa iako plasman ide nešto teže i nije na razini prošlogodišnjeg, nisam još previše osjetio posljedice za razliku od pojedinih vinara koji su proširili proizvodnju, a zbog smanjenog kapaciteta rada ugostiteljskih objekata i manjeg broj turista nemaju dovoljan broj kupaca – kazao nam je Radunić.

No, kako je naveo, u ovom trenutku on mnogo više problema ima s posljedicama lošeg vremena .

- Krupa koja je nedavno padala zahvatila je pojedina područja u Kaštelima i to na lokacijama gdje mi se nalaze vinogradi. Najteže su mi stradali oni na Kolovratima, gdje je krupa oštetila i grožđe i lozu pa je sve trebalo dodatno tretirati. Ako uzmemo u obzir da smo tijekom određenog razdoblja imali i izuzetno vjetrovito vrijeme, pri čemu su nastradali i pupovi na lozama, pitanje je kako će te loze izgledati i druge godine. Nije koronavirus jedino što nas je ove godine „pokosilo“, tako da osim problema s plasmanom vina pojedinci će imati i probleme i s urodom – ustvrdio je ovaj kaštelanski vinar te nadodao kako jedan od problema za vinograde po Kozjaku predstavljaju i „posjeti“ divljih životinja, posebno veprova, čiji su tragovi često vidljivi i neposrednoj blizini vinograda.

Iako je scenarij mogao biti drugačiji, posljedice za kaštelanske vinogradare i vinare nije ostavio nedavni veliki požar na padinama Kozjaka, jer se vatra, zahvaljujući vatrogasnim snagama, nije proširila na područja gdje se nalazi većina kaštelanskih vinograda.  Ali u opasnosti su bili vinogradi  Tonča Kovača, koji se nalaze upravo na opožarenom području. Na sreću, ali i stručnosšću vatrogasaca te zbog činjenice da Kovač redovno  daje truda i „čisti“ zapuštena zemljišta  oko svojih vinograda, požar je u njima ostavio minimalnu, pa skoro i nikakvu štetu.

Unatoč  brojnim problemima  i neizvjesnoj budućnosti, kaštelanske vinare i u ovim vremenima obraduju dobre vijesti, a koje uglavnom dolaze zahvaljujući kvaliteti kaštelanskih vina zadnjih godina.
Upravo je jedna takva vijest stigla u vrijeme pandemije, a govori o priznanju kaštelanskim vinima na manofestaciji Vina od davnina, koju organizira Ministarstvo poljoprivrede, a na kojoj se ocjenjuju vina hrvatskih autohtonih  sorti. Na ovogodišnjem, trećem natjecanju Vina iz davnina, krajem lipnja dodijeljene su nagrade i diplome najboljima od 160 vina, koliko ih se našlo pred stručnom komisijom.

Dva kaštelanska vina, crljenak iz 2016. Ivice Radunića te pošip iz 2019. Ivice Milana, dobili su po 86 bodova pa tako i zlatnu diplomu natjecanja, a kada se tome pridodaju dvije zlatne diplome kaštelanskog Krolo doma, koji maju vinariju na području Trilja za crljenak iz 2016. godine te pošip iz 2018., zadovoljstvo je još i veće.

- Naravno da sam zadovoljan, no i nadao sam se dobrom rezultatu jer je ovo vino već na tri natjecanja dobilo zlatne diplome, u Ninu, na Sabatini i na Večeri kaštelanskih vina – kazao je Ivica Radunić, izrazivši nadu da se godina poput ove više nikada neće ponoviti te da će kaštelansko vinogradsrstvo i vinarstvo i dalje rasti te zauzimati mjesto viosoko na ljestvici kvalitete vina u Hrvatskoj.

 

Foto:PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij