hren

OBILJEŽENA 79. OBLJETNICA FORMIRANJA
Prije 79 godina, na predjelu Knježak u Kaštel Kambelovcu osnovan je Prvi kaštelanski partizanski odred, a tog datuma i onih koji su taj odred činili, danas su se prisjetili članovi Udruge antifašista Kaštela i njihovi suradnici i prijatelji.

Tom prigodom pred spomenikom na Knježaku položeno je cvijeće i iskazan pijetet za 421 osobu iz Kaštela, poginulu u nekoj od partizanskih jedinica tijekom borbi protiv fašista i nacista u drugom svjetskom ratu.

- U travnju 1941. bombardiran je Split od talijanske avijacije, a Kraljevska jugoslovenska vojska je napustila svoje vojarne te su kaštelanski domoljubi oružje iz Divulja smjestili u kaštelansko polje pod Kozjakom. U pripremama za ustanak raspolagali su sa 200 pušaka, 50 pištolja i 20 avionskih mitraljeza. Odlukom PK KPH za Dalmacju početkom kolovoza 1941. pored diverzija prišlo se formiranju  partizanskih odreda. Solinski odred je formiran 10. kolovoza, a splitski i kaštelanski  dan kasnije . Na poziv za stupanje u odred u Kaštelima se javilo  tristotinjak domoljuba od kojih je 40 određeno za sastav Prvog kaštelanskog partizanskog odreda – dio je iz povijesti o čemu je ovog dana nazočnima govorio predsjednik ABA Kaštela Željko Ađutantov.

Uz članove udruge ABA Kaštela, cvijeće pred spomenikom na Knježaku položili su i članovi A-BA Solin, udruge VeDRA Split te GO SRP-a Kaštela.

Odred je na početku brojio 55 boraca, od čega je njih 40 bilo iz Kaštela, 13 boraca bilo je iz Solina, a dvojica vodiča bili su iz Bitelića.

Od Kaštelana Prvi kaštelanski partizanski odred činili su Jozo Marinović, Silvestar Batina, Jozo Zokić i Petar Čolak iz Sućurca, Jozo Pavlov, Branko Carev, Viktor Braškin, Ivo Pavlov, Petar Pavlov, Srećko Bakotić, Josip Bakotić, Luka Braškin i Jerolim Tangar iz Gomilice, Ivan Ađutantov – Markijol, Ante Bedalov – Abesinac, Mate Tadin – Žuželin, Dušan Tadin, Mate Britvić, Ante Šarac, Ante Kambiov i Mihajlo Sobin iz Kambelovca, Tonči Bliškov – Momčić, Vjeko Butir, Ante Savin – Manistra, Mirko Livaković, Anđelko Matijaca, Mladen Mateljan – Volter i Ivan Novak iz Lukšića, Josip Bepo – Babin, Ante Beretin, Kaja Velas, Luka Barić, Ante Remetin – Lovrica, Frane Studin – Misec, Jozo Dobrić, Braco Bartulica, Vojmir Kuzmanić , Berislav Perišić, Mate Bašić i Vicko Grgin iz Donjih Kaštela.

Komandir Prvog kaštelanskog partizanskog odreda bio je Ante Roje, a komesar Drago Gizdić.

U siječnju 1942. godine formiran je i Drugi kaštelanski partizanski odred, a u veljači i Treći kaštelanski odred, koji su vodili borci Prvog odreda Dragan Britvić, Dušan Tadin i Josip Bepo – Babin.

- Do kraja 1942. godine putem odreda ili drugim kanalima u partizane je otišlo oko 400 Kaštelana, a do kraja Drugog svjetskog rata iz Kaštela, koja su tada brojala oko 6000 stanovnika,  u partizanima je bilo njih 1630, a 421 Kaštelanin je dao svoj život za slobodu .
Svima njima velika hvala i vječna slava – kazao je na kraju Ađutantov.

 

Foto: V.U.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij