hren
Dolazak ratnih brodova NATO-a u Kaštelanski zaljev za potrebe vježbe Noble Midas 07 naljutilo je ribare iz Kaštel Starog. Ratni brod se, naime, usidrio točno preko puta mjesta.

- Stao je baš na našu poštu od oboritih riba i liganja, a ako se približimo samo metar previše odmah nas tjera brod Lučke kapetanije - požalio nam se Joško Roguljić, član športsko-ribolovnog društva "Srdela" koji zajedno s ostalim mjesnim ribarima lovi u zaljevu.

Nikako mu nije jasno zašto je NATO baš u Dalmaciji odlučio izvoditi vojne vježbe, kad "oni" imaju svoje otvoreno more.

Ivicu Vrtlara, člana najstarije ribarske obitelji u Starom susreli smo u "išekavanju" staroga drvenoga broda s kojim često iz gušta ide u ribe. Najviše ga, kaže, nervira što je 350 metara dugačak brod veliki zagađivač mora.

- Znate li vi koliko oni dnevno fekalija izbace u more, a što je s ostacima hrane. Još i voze na nuklearni pogon. Od njih će lokalno stanovništvo imati samo štete, ali što mi možemo kad nas nitko ionako ništa ne pita. Naša država najbolje zna što je dobro za nas - vidno uzrujan kazao je barba Ivica.

Ivičinim nećacima, vlasnicima koće "Uspomena", kako nam je otkrio njegov brat Ante, prije nekoliko dana djelatnici Lučke kapetanije nisu dopustili da iz mora izvade svoje mreže iako su ih bacili prije dolaska broda.

- Da su znali gdje će se brod usidriti, sigurno ne bi tamo bacali mreže. Morat će se strpjeti dva tjedna - bespomoćno je ramenima slegnuo Ante koji posljednjih dana ima jako loš ulov "jer NATO-ov brod ima toliko svjetala da tjera ribu".

Djedu Joeu, kako ga od milja zovu Kaštelani, koji ribu lovi udicom s kraja, također smeta što "limena grdosija" zagađuje ionako nečisto more u Kaštelanskom zaljevu.

- Ovo nije more, nego septička jama - slikovito je Joe opisao zaljev iz kojeg već 40 godina lovi ribu za večeru.

Neobično iskustvo NATO snagama imao je mladi ribar Fabian Božić. Tvrdi da su mu se prije nekoliko dana, dok je u večernjim satima lovio lignje, približili vojnici u žutom gumenjaku.

- Nije mi bilo svejedno. Valjda sam im bio sumnjiv. No, ubrzo su mirno otišli - prisjetio se Fabian, te je u šali dodao da su ga vjerojatno zamijenili s teroristom, jer je tada imao dugu crnu bradu.

Uz zagađenja, tjeranja s pošte, slab ulov, ribare iz Kaštel Starog ipak je najviše rastužilo što će brod NATO-a u Kaštelanskom zaljevu ostati do 12. listopada, a 5. istog mjeseca je blagdan Gospe od Ružarja, zaštitnice njihovog mjesta. Tada se već tradicionalno održava "lignjolov", natjecanje u lovu liganja koje će ove godine biti humanitarnog karaktera. Naime, skupljat će se novac za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu, a ribare muči što njihova pošta ove godine neće biti prazna, pa će na "peškafondima" biti i manje liganja.

Izvor: Glas Dalmacije


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • ivana (Gost)

  Pretpostavljam da nikom od nas iz Kaštela nije drago vidjeti ovu \"grdosiju\" koja narušava naš zaljev. Nažalost, mislim da će nam to biti svakodnevnica jer ćemo morati prihvatiti pravila igre EU i NATO-a kad već toliko želimo biti dio tog svijeta.Katastrofa. Tako da mislim da će Joe sve manje i manje loviti ribu za večeru.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Istina ,ovo snimaju teren za buduću nATO bazu u Lori.
  LJudi nemojmo to dozvolit

  oko 13 godina prije
 • LORA-NATO (Gost)

  Dr. Ivo je reka da narod ne triba pitat očeli ili neće u NATO, da tako piše u Ustavu malo sutra.
  Dali u Ustavu piše za koga će narod glasat, za NATO ne.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  DA SU NAM BILI 1990 NE BI OVAKO GOVORILI

  oko 13 godina prije
 • (sussy)

  odnija ih vrag skupa sa onom trojicom srpskih generala sta su oslobodjeni u haagu....

  oko 13 godina prije
 • 234 (Gost)

  dobro si reka nek ih vrag nosi i s onima iz vlade šta su in organizrali ovo gostovanje bez da su ikoga pitali

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  zašto nas tirate u NATO prodane duše kad velika većina to ne želi,neka nama naše lipe i siromašne Rvatske.bolje i da budemo gladni nego tuđinski robovi.hoćemo referendum. :( :upset :cry

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  postoja je NATO i 1991 godine, a i Hrvatska je bila samostalna zemlja, pa nisu ni kur... mrdnuli da nam pomognu kad nam je tribalo. Ne tribaju nas ni sad branit. A bude li im se Sanader i dalje uvlačija u guzicu još ćemo i Arape navuč na sebe.
  P.S. Ma jebe me se i za evropu kad je ovakva

  oko 13 godina prije
 • (sussy)

  a sta trcu za natom i europom ,ako dodje do 3.svjetskog rata,i padne nuklearno oruzje ,nema nikom spasa ,ni neto-u ni drugima,neka ostave hrvatsku samostalnu na miru,neka se pozabave srbijom usranom.......i oslobodjenim posranim cigansko-srpskim generalima.....

  oko 13 godina prije
 • ante (Gost)

  amo ih napast :upset

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  mozete zamislit koliko je hrvatska vazna za NATO sa svoji 4,4 miljuna stanovnika, da nas je barenko 70-80 miljuni pa bi covik reka ajde triba tu nekakva sigurnost a vako vidili smo ca je rat dok se jedni boridu za drzavu i samostalnost drugi kredu na kraju ispadne oboje su krivi podjednako po onoj staroj \"dok su oni kreli vi ste in vricu drzali\"pogledajte koliko jema gradova u evropi priko 4 miljuna stanovnika a sta bi tu tribalo napravit u takovemu gradu bi tribalo smistit po 500-600 ijadi NATO vojnika oli je druga strana lakja racunica \"hrvati su jeftiniji u nama mrskin zemjan ka ca je irak i afganistan\" i jos jin mezemo prodavat nase smece uz subvencije drzave
  evala

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  EU-NATO = Haag

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Aje ne pizdite. A ko je unistija ciganima, prije Oluje radare i telekomunikacijske veze? ......Ali se ipak u neku ruku, slazem sa vasim negodovanjima.

  oko 13 godina prije
 • LORA-NATO I (Gost)

  Hrvatska mora ostati neutralna država na razmeđu kultura i vjera.
  Naši političari morali su proučavati povijest diplomacije Dubrovaćke Republike koja je opstala tisuču godina. Prvi put kad su povjerovali neprijatelju ( Napoleonovom maršalu Marmontu ) izgubili su nezavisnost.
  Jedino je Tuđman bio na visini povijesnog trenutka koji je bio bitan za Hrvatski narod i za državotvornu ideju, nije bio impresioniran Europski i Svjetskim veličinama.
  Ovi što se trenutno bave politikom u Hrvatskoj su sve LIŠINE.

  oko 13 godina prije
 • ja (Gost)

  ovi brod triba potopit.to je moje mišljenje

  oko 13 godina prije
 • ja (Gost)

  ko se slaže nek se javi

  oko 13 godina prije
 • 111 (Gost)

  jedino peri lošinjevu nesmeta nato brod jerbo on povede par kurbetina za nji a oni njega pustidu da lignjaje

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Eto sad su tri umisto jednoga. Čujen da dobro vatadu lignje pa zato dolaze na sidro u K. zaljev.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  MANJE FILOZOFIRAT SUTRA U STARI NA DOBROTVORNI KONCERT

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij