hren

Ovih je dana najavljen toplinski val koji će u našim krajevima, prema predviđanjima meteorologa, donijeti temperature od gotovo 40 stupnjeva celzijevih. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako se ponašati i na što posebno trebate pripaziti ovih vrućih dana kraja srpnja.

Kod jačeg toplinskog vala moguća je dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti zbog vrućine ili toplinskog udara. U oba slučaja potrebna je liječnička pomoć. Toplinski udar može nastati ako se iscrpljenost od vrućine ne liječi, ali se isto tako može pojaviti iznenada i bez prethodnog upozorenja. Simptomi iscrpljenosti uzrokovane vrućinom uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, slabost u mišićima ili grčeve, bljedilo kože i visoku temperaturu. Zaklonite se na hladnije mjesto i pijte mnogo vode ili voćnih sokova. Ako možete, tuširajte se mlakom vodom ili se osvježite spužvom namočenoj u hladnoj vodi. Simptomi su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, pospanost, vruća, crvena i suha koža, nagli porast temperature, konfuzija, agresija, grčevi i nesvijest. Toplinski udar može izazvati nepovratne promjene na organizmu, uključujući i mozak, ili čak smrt.  Vrućina može utjecati na svakoga, ali neke su osobe na nju osjetljivije.

Rizične skupine su  starije osobe, bebe i mala djeca, osobe koji uzimaju određene lijekove, osobe oboljele od kroničnih bolesti, osobito dišnih i srčanih, osobe koje već imaju povišenu temperaturu zbog neke upale, osobe koje prekomjerno uživaju alkohol ili droge, osobe koje imaju problema s kretanjem, osobe koje su fizički aktivne, kao što su fizički radnici, sportaši i žene.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij