hren
 

NUŽNO JE ANALIZIRANJE UČINKA NASTAVE U PROŠLOJ GODINI
Održan je prvi sastanak novog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i njegova suradnika Stipe Mamića s predstavnicima Sindikata Preporod, Gordanom Kovač Bluha i Željkom Stipićem koji je  protekao u razmjeni mišljenja dviju strana o najvažnijem pitanju funkcioniranja odgojno-obrazovnog sustava, odvijanju nastave u uvjetima nastavka aktualne pandemije, stoji na stranicama Preporoda.

Razgovaralo se o nastavi od jeseni, a ministar Radovan Fuchs izrazio je spremnost da prihvati sugestije i pomoć svih onih koji žele i mogu pomoći novoj prosvjetnoj administraciji. Ministar je i njima istaknuo da će učiniti sve da se nastavni proces u školama ne prekida u cijelosti. Ako i dođe do nastave na daljinu, ona će se odvijati u pojedinim županijama ili gradovima koji će biti najviše zahvaćeni pandemijom.

Razmišlja se o okupljanju različitih struka, poput epidemiologa, infektologa, psihologa,  IT-stručnjaka, svih koji mogu pomoći u ovoj situaciji.  Moguće je da se, pri kabinetu Ministara, angažira epidemiolog koji će koordinirati rad županijskih epidemiologa u dijelu koji se odnosi na funkcioniranje škola.

Iz Preporoda o važnosti analiziranja učinka nastave u prošloj godini

Izlaganje predsjednika Preporoda bilo je podijeljeno u dva dijela. Prvi se dio odnosio na evaluaciju protekle školske godine i sanaciju nedostatnog učinka virtualne nastave. Anketiranjem učitelja i nastavnika, kao i provođenjem inicijalnih testova među učenicima, saznao bi se, kažu iz Preporoda, stvaran učinak nastave u prošloj godini. Za provođenje jednog i drugog trebalo bi zadužiti agencije.

Također, iz Preporoda smatraju da potrebno temeljem objektivno utvrđenog stanja, izmjenama u predmetnim kurikulumima omogućiti provođenje sustavne nadoknade propuštenog. Dopunskom nastavom, koju bi trebalo izuzeti od svih limita, trebalo bi osigurati „hvatanje priključka“ slabijim učenicima.

U drugom dijelu izlaganja predstavnika Preporoda, istaknute su aktivnosti koje bi trebalo poduzeti kako bi se stvorile neophodne pretpostavke za odvijanje tzv. atipičnih oblika nastave. Pod ovim oblicima nastave podrazumijevala bi se virtualna nastava, ali i mješovita nastava. Odvijanje atipičnih oblika nastave trebalo bi predvidjeti Zakonom o odgoju i obrazovanju. Ovo je važno stoga što bi se time stvorile zakonske pretpostavke za donošenje podzakonskih propisa kojima će biti uređen specifična pitanja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij